Spirit V ARC - Dag 7, Himlen är oskyldigt blå

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sat 28 Nov 2015 15:00
22:56.64N 35:28.00W
 
Natten gick riktigt bra och med vår nya segelkonfiguration (stor och spirad genua) har vi kunnat köra singelvakter. Dvs Robban i kombination med någon av oss andra, medan övriga tre kunnat ägna sig åt skönhetssömnen. Ovan är en sanning med viss modifikation eftersom akterhytten mest är att likna vid en tandläkarmottagning under högsta borrtid, när Robban är i gång.
 
När det gäller personlig säkerhetsutrustning har vi varsin personlig AIS sändare, där “Man over Board”-
signal syns på närliggande båtars AIS mottagare om någon skulle åka i vattnet. Vi har även en personlig EPIRB som är en nödsändare där signalen plockas upp av satteliter, samt varsin blinkande lampa. Dessutom sitter vi, som sagt, fast med säkerhetslina i båten när vi är ensamma i sittbrunnen. Att stå ensam i sittbrunnen och styra mitt i natten på det stora stora havet under moln, stjärnor, och måne (i lite olika konfigurationer) är verkligen otroligt rogivande, på många vis.
 
I morse kom en spinnaker ut ur garderoben. Vi stödjer honom till 100% i sitt beslut och har nu riktigt fin gång praktiskt taget rakt mot mål i 8-9 knops fart. Vi har starkt incitament i att hela tiden göra så god fart som möjligt. Bakom hotar nämligen ett ordentligt vindhål, som Pia kommer beskriva lite mer i detalj. Låt oss hoppas att vi hinner undan!
 
Pia lyckades få tag på några av bananerna när de var på väg att smita ut genom stora luckan. Resultatet blev ett supermumsigt bananbröd med nötter i. Uppskattat!
 
Ombord på Spirit just nu har vi skön lördagskänsla med sittdynor och musik: Erik och Pia läser om Galapagos respektive Vasaloppet i sittbrunnen, Tompa styr och Anders hänger runt på lite olika ställen.
 
Dagens låt: Sol vind och vatten med Ted Gärdestad. Dagens djur (vi vet inte riktigt ännu). Dagens segel: Spinnakern. Tävlingen om dagens högsta vattentemperatur vanns av Anders med 26,7 grader! Smile
 
Hasta Pronto!
 
 
Pias Väderhörna:
 
Välkomna till mina ord som snurrar runt väder och vind (som för övrig snurrar medsols runt högtryck (H)  och motsols runt lågtryck (L))
Jag är skapt att vara utomhus.
Om man älskar att vara under vädrets makt och att ödmjukt samspela med energin och sinnesstämning som vindar, moln och nederbörd ger så är det här paradiset!
 
Vi börjar med en översikt så kör vi lite väderdelikatesser kommande dagar Winking smile
Atlanten är från juli fram till mitten av november som ett dansgolv för tropiska orkaner. Dom föds i Afrika och –som vi nu gör, färdas de västerut mot Karibien och samlar massor av energi.
Med rådande El Nino-år har det atlantiska dansgolvet varit glesare än vanligt. Den sista orkanen var “Katie” som från Västindien fortsatte utmed USAs ostkust och svängde över mot Skandinavien. Hon landade i Svedala för knappt två veckor sedan och dumpade ett välkomnande vitt täcke från Vasaloppsspåret och norrut!
 
När dansgolvet stänger för säsongen drar de klassiska ljumma Passadvindarna igång och bjuder in segelbåtar till att dra väster ut.
 
Över Kanarieöarna där vår resa började hade 25-30-gradig luft legat i över en vecka. Det klassiska Azoriska högtrycket utvecklades fint. Lagom till starten i söndags tryckte svalare luft på norrifrån och ett L bildades över Afrikas västkust. Isabarerna tätnade, himlen mörknade och det var dags för starten i ARC 2015!
Sjöställsväder och styv kuling drog igång utmed Gran Canarias ostkust. Utmed den sk accelerations-zonen nära flygplatsen var medelvinden 25 knop (Kt) med byar på 30-35 Kt. Helt enligt prognosen!
Mörkret föll. Azoriska H och det afrikanska L pressade ihop isobarerna och det följande dygnet fortsatte vi i samma vindar och med vågor som blev större och större. En och annan monstervåg på 7-8 m ingav stor respekt.
-Vart hade de magiska Passadvindarna tagit vägen...?