Spirit V ARC - Dag 8, 29/11, Gippiii!

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sun 29 Nov 2015 23:07
2
0:56.89N 38:59.50W
 
Lördagens party ombord bestod i nedtagning av spinnaker, en gipp, och uppsättning av spinnaker och vi går nu en mer sydlig kurs för att undvika stiltjebältet. Under natten såg vi en handelskasse på ostlig kurs, ett flygplan högt uppe i luften, och i gryningen kom vi ca 1 nm ifrån en 90 fots Swan som gick för motor (!?) på väg till Antigua. Under något av nattpassen ploppade det till i vattnet och det var en delfin som simmade med oss ett tag. Kul Smile! Ruskigt mycket trafik här ute på havet...
 
På morgonkvisten upptäcktes en reva i storen och vi tog ner seglet, lagade och hissade igen. Dagen bjöd på riktigt fin spinnakersegling, om än i lite väl lätta vindar (11-14 knop) vilket ger ca 7-9 knop snittfart för båten. I övrigt har vi hållit på med fix, dusch, persedeltvätt, minigym och diverse aktiviteter. Strax innan solnedgång rasade den fina spinnakern ner. Som tur var hann vi få in den på däck innan den hamnade i vattnet. Det var något som skavt av infästningen till schackeln i toppen. Inte bra, och vi får vänta till Saint Lucia med lagning. På mindre än 30 minuter hade vi gennakern uppe som hyggligt alternativ. Vi behöver all draghjälp vi kan få i de här lätta vindarna. Kanske kan vi hoppas på en extra skjuts från några panelhönor som sladdar runt ute i kanterna på Pias passaddansgolv?
 
Idag kl 12:08 UTC nådde vi halva sträckan mellan Gran Canaria och Saint Lucia, och befinner oss därmed mitt på Atlanten (i alla fall med vårt sätt att se det). Tyvärr ser det dock ut som att halva sträckan vinner över halva tiden. Fast säkert kan vi ju inte veta innan vi kommit i mål... ...och Anders har ju ännu inte bestämt sig för vilket av alternativen han ska rösta på. Vi halade även spanska flaggan i salningen och hissade Saint Lucias flagga! Det är dock lite väl tidigt att börja nynna på “Hallå hallå hallå hallå Västindien...”
 
Vi firade halva sträckan med Champagne och Pias nybakade saffransskorpor. Supergott!
 
Dagens låt blir troligen 96 Degrees in the Shade med Third World. Det börjar bli rejält varmt om nosen... Dagens Djur är nog fågeln som vi har med oss under dagarna, och sannolikt även under nätterna. Vi undrar var han bor egentligen?
 
I salongen hänger en stjärna som vi försökte identifiera med hjälp av Sky View. Det gick dock inte, och det lutar mot att någon hängt upp en Adventsstjärna. Kul tycker vi!
 
Solen har nu lagt sig, middagen är äten och disken nästan gjord. Ute är det ruskigt mörkt, men alldeles ljummet och skönt i luften och vi är uppe och snittar på 27,3 grader i vattnet!
 
Ombord på Spirit just nu: Erik styr, Pia går omkring, Tompa diskar och Anders funderar på om han ska lägga sig ett tag innan han går på sin vakt kl 22. Vi får se hur det blir...
 
Hasta pronto!
 
 
Pias väderhörna
 
Ja. vart tog de mytomspunna ljuva passadvindarna vägen...?
 
Efter ett par dagar kom vi bort från påverkan av lågtrycket vid Afrikas kust. Däremot gav det Azoriska högtrycket oss en ONO vind med bra tryck, 20-27 Kt i medelvind i ännu något dygn.
Efter gippen mer sydvart dröjde det bara ett halvt dygn...och där fann vi den, den klassiska passadvinden.
 
Med en riktning mellan 020-120 grader och hastighet på 15-20 Kt (6-10 m/s) blåser den stabilt under vårt vinterhalvår och möjliggör en behaglig transatlant-segling för alla som drömmer om att komma till Karibiens sköna världSmile. På södra Atlanten blåser i stället en passadvind från sydost. Nordosten och sydosten möts passionerat och turbulent i ett område man kallar Doldrums. Mötet skapar en energi som stiger mot himlen, stora åskmoln bildas, blöta skurar faller och seglingsvindar är svåra att hitta. Men dit ska vi inte den här gången, tack och lov!
För nu är vi mitt i den trygga passadens domän!
Just nu visar den oss sin vänaste sida. Med kanske aningens lite för lite tryck men ack så ljumma jämna vindar som inte river upp havet till stora vågor ger den oss skön söndagssegling och Spirit får vila sina muskler mot mjukare vågor och skum.
Natten som gick gippade vi för att fånga lite starkare passadvind än dit vi var på väg, och få ett bra upplägg när passaden skulle vrida på mer ost.
Ett strategiskt drag helt enkelt...
...Vi får se hur det gick, –och hur kunde vi veta att passaden skulle vrida och ha olika styrka....?