Spirit V ARC - Dag 14, 5/12, Så här nära har vi inte varit tidig are!

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sat 5 Dec 2015 19:18
14:17.55N 59:18.50W
 
Natten mot lördag inleddes med ännu ett gubbskådespel. Precis när Erik och Anders gått på vakten började molnen torna upp sig och vi kunde formligen beskåda hur en monstergubbe blev till. Alldeles kolsvart och riktigt ilsken började den sedan jaga oss. Erik styrde och Anders guidade, och vi lyckades glida ut på vänsterkanten men fick kämpa närmare en timme innan den släppte oss ur sitt grepp. Skönt nog klarade vi oss utan att köra omkull... Natten blev i övrigt helt gubbfri, och Pia och Tompa vägrar tro på vad Erik och Anders råkade ut för. Dom ansåg att det helt klart varit den bästa natten hittills.
Inte särskilt juste tycker vi! Läs mer om vädergubbar i Pias väderhörna (längst ner).
 
Under morgonens inventering av sittbrunnen hittades: En flygfisk, flera soggiga digestivepartiklar och ett Mariannepapper. Utredning kring vem som varit framme pågår.
 
Fortfarande bra fart i fartyget. Vi ligger just norr om Barbados och har 99,9 nm kvar till mål, så nu kan vi väl säga att det är Karibiens passadvind som smeker våra kinder (fast egentligen är det nog än så länge mest våra nackar eftersom vi seglar med vinden). Håller allt så är förhoppningen att vi ska vara i mål söndag morgon.
 
När man seglar vet man aldrig när det händer, eller vad som ska hända, man vet bara att något händer. Här är kampen om placeringarna hård, och vi gör vad vi kan för att hålla farten uppe i de halvljumma vindarna (temperaturmässigt dock väldigt varma och sköna). Kring lunchtid gippade vi igen och efter ett tag på den nya bogen sade det “tjong” i riggen och så kom storseglet kanande ner för masten. Fallet hade gått av. Efter rådigt ingripande från särskilt Erik och Tompa reddes situationen ut och vi hjälptes åt att rigga ett nytt fall och hissa på nya fallet. Efter blott 28 minuter satt storen upp igen. Under tiden hade vi seglat rakt mot mål med bara genuan och ändå gjort hygglig fart. Förhoppningsvis har vi fortfarande chans till framskjuten placering. Håll tummarna!
 
Pia har bakat supergoda pepparkakor! Jordens julkänsla ombord. Vi kör en Glad Kalypso om vintern! Dagens låt blir för övrigt The Spirit’s In it med Patti Labelle!
 
Just nu ombord på Spirit: Pia styr, Tompa vilar i sittbrunnen, Erik sover, Anders hänger i radiohytten (och njuter av den konditionerade luften).
 
Pia och Tompa har planerat hur många paket muesli och mjölk de ska ha med sig till nästa Atlantsegling och skriver upp på en lista med viktiga saker. Vi hoppa hårt på Johans hjälp med inköp av pasta. Helt ok att börja några år i förväg!
 
Media-man selection of the day: En bild på oss var.
 
Följ utvecklingen, så hörs vi i morgon!
 
PS. Just nu håller det helt osannolika på att hända att vi är på väg att segla ifatt Anders cykelkompis från det celebra cykelsällskapet Gåshaga Boys. Roland Svensson med båten Gunsan är på väg från Lanzarote till Martinique (som ligger precis norr om Saint Lucia) och våra kurser kommer konvergera ca 1 nm från varandra. Även om havet är väldigt väldigt stort, så är världen ändå ganska liten. Eller hur?
 
 
Pias väderhörna
 
Met office vädrar land i sikte! Tyvärr kommer det hända när mörker råder, möjligen har de glada mån-munnen kommit upp och gläds med oss då. Ja, längtan i mål är nu stor, men här funkar allt som bäst i när- och härvaro. Och precis så blir det helt av sig självt när man i varje ögonblick känner av om vinden ökar, minskar, vrider och samtidigt sniffar in vilken sorts moln-gubbe som flåsar en i nacken. Är det en värsting är det bara på med hela “foul-weather” outfit.
 
Havet håller numera drygt 29 grader Celcius och det är klart att det levererar mycket energi till luften som lätt resulterar i fula gubbar. Under rätta omständigheter (t ex vindskjuvning) högt upp i lufthavet är också denna höga vattentemperatur en förutsättning för att tropiska orkaner ska bildas. Alla dessa ingredienser kan ju som sagt inträffa samtidigt i perioden juni-november som Ni redan vet.
 
Väderbranschen handlar mycket om tidsskalor. Man tittar bakåt och extrapolerar, obsar väderparametrar i nuet och gör prognoser framåt.
Här ombord har jag som kuriosa gjort en egen liten observation av de numera tre pepparkaksggubbarna som omger mig här ombord och funnit att vi har en riktigt optimal blandning sett ur Met Office’s sätt att tänka!
Vi har en som registrerar och analyserar det som hänt (Anders), en som är helt och hållet i nuet (Tompa) och den tredje, Erik som ligger steget före som i en avancerad diffrentialekvation (–sådana som ger oss prognoser). Resultatet här ombord kan bara bli bäst!

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image