Port Resolution

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sat 16 Jul 2016 22:58
19:31.48S 169:29.65E
 
I dag strosade vi runt i byn Port Resolution. På lovartsidan finns en sagolik vit sandstrand med det klaraste stillahavsvattnet också perfekt för våra kite-surfande vänner.
Byn ligger mer skyddat en bit in från havet inbäddat i en massa vackra växter –sådana vi där hemma har i kruka men här minst tjugo gånger så stora. När orkanen Pam härjade förra året förstördes nästan alla hus. Människorna skyddade sig i skolan som har betongväggar och stod stadigt kvar. Sedan dess har husen återställts och det känns nästan som att smyga runt i Hedenhös by. Husen är byggda av palmblad och Bandanas –en växt som används till mycket, även till bastkjolarna som de använder vid högtidligare tillfällen. De är självförsörjande på mat. Kosten består mest av ris och rotsaker. Proteinerna springer runt i byn i form av höns och grisar. Sen äter de förstås mycket fisk.  Männen i byn fiskar. De paddlar ut i viken med de vackra båtarna gjorda av urgröpta stockar med en out-rigger för stabilisering (se bild!).  En och annan ko och get såg vi så de har nog lite mjölkprodukter också.  
De odlar alltså mest rotsaker då t ex tomater och sallad blir förstört av aska från vulkanen. Fruktträden har återhämtat sig efter orkanen så nu finns åter gott om bananer, papaya, mandariner och kokosnötter förstås.
Invånarna i Port Resolution hör till 16 olika stammar. För att hålla ordning och stävja konflikter träffas männen i möten vid en öppen plats som kallas Nakamal. Här dricker männen kava och löser konflikter. Alberto som visade oss runt sa att det fungerar mycket väl.
Vi bokade bord för middag på Tanna café (bild). Saras dotter Julien lagade en utsökt middag till oss och våra vänner från Alcedo of Rhyme och Carango.
 
- Ännu ett minne för livet!
 
Relalalaxa!
Hurry makes worry.
Hörs!
 
Pia & Erik

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image