Lerwick

Alona
Axel Borchgrevink
Sun 10 Jul 2011 16:42
Søndag 10. juli 60:09.24N 01:08.44W
 
Fra jeg kom til Irland har det vært stadige påminnelser om at nordmenn har seilt i disse farvannene lenge. Waterford, Irlands eldste by, ble grunnlagt av vikingene. Rester etter vikingbosettinger finnes mange steder. Lokalmuseer presenterer sine versjoner av vikingperidoen: Noen steder med vekt på brutale plyndringstokt, andre steder fremheves vikingene som bosettere. Et utall skotske øyer har norrøne navn: Sanday (Sandøya), Soay (Sauøy), Longay, Raasay, og så videre. I koret i Saint Magnus Cathedral i Kirkwall finnes en stenplate i gulvet der det står Hakonus Filio Hakoni, Regiae Norvegia, MCCXVII-MCCLXII (gjengitt etter hukommelsen). Her ble Håkon Håkonsen begravd, etter at han var blitt dødelig såret i slaget ved Largs (stedet der jeg hadde båten på land for stoffing), da Norge tapte herredømmet det hadde hatt over store deler av Skottland.
 
Ekstra tydelige er de norske sporene på Orknøyene og Shetland, som forble norske og norskdanske fram til 1468, da en tullete dansk konge ga dem til Skottland som medgift. Her er det mange norsklignende ord i bruk: hus heter hoose og barn heter bairn(s). Da jeg kalte opp havnekontoret her for å melde min ankomst, hørtes det ut som den ansatte svarte Larvik Harbour, med hard norsk r. At det stadig kommer mange nordmenn rekende her er også tydelig: i Skotske havner står ofte informasjon på engelsk, fransk, tysk og norsk. I Plockton nøyde de seg med de tre verdensspråkene engelsk, fransk og norsk. Her på Shetland har de rasjonalisert enda mer: engelsk og norsk er språkene de informerer på. Og det er da også mange norske båter her. I det lille havnebassenget, der Alona og jeg ligger, er det elleve gjestende seilbåter: ni norske, en tysk og en svensk.
 
Den norske båten Dina fra Os traff jeg igjen i Kirkwall. Sist gang vi møttes var på Azorene. Det har vært noen hyggelige kvelder med Tore og Dina, først i Kirkwall, deretter på vakre Fair Isle og så her i Lerwick. Men i dag tidlig stakk de til havs og satte kursen hjemover, mot Os. Jeg fortsetter her i vesterled fram mot neste helg. Etter det setter jeg kursen øst-nordover, mot Rundø og Molde, så snart jeg har en gunstig værmelding.