Azorene - Irland, dag 4

Alona
Axel Borchgrevink
Sun 22 May 2011 13:05
SÃndag 22. mai 44:54.37N 23:52.11W
 
I âWorld Cruising Routes (fifth edition)â skriver Jimmy Cornell fÃlgende om overfarten fra Azorene til Irland: âWith the exception of the odd sunny day at the start, the weather along this route is invariably grey, wet and cold.â Ikke spesielt oppmuntrende, men forelÃpig kan jeg ikke klage. Veldig varmt er det ikke, men i sola i gÃr satt jeg faktisk en kort stund i bar overkropp. Har hatt litt yr og smÃregn de to siste morgenene, men ellers har det vÃrt oppholdsvÃr. Mest grÃtt, men ogsà perioder med sol hver dag. Vinden veksler mye â i gÃr gikk jeg igjen noen timer for motor â men fra i gÃr kveld har jeg seilt pà en bris fra sÃrvest, ganske frisk i dag.
 
Jeg har hatt fÃlge med Paper Moon, en engelsk 42-foter pà vei fra den vestligste av Azorene, Flores, til England. De tok meg igjen i den firske vinden for et par dager siden, men i vindstilla mens vi gikk for motor tok jeg innpà ham igjen. Jeg gÃr med Ãkonomifart for à spare diesel: 1800 omdreininger gir meg i underkant av fem knop. Hans Ãkonomifart var faktisk litt lavere, antagelig fordi Moody 42 er en tung og ikke spesielt lettdreven bÃt. Jeg var veldig fornÃyd nÃr vinden begynte à komme tilbake, og takket vÃre Alonas lettvindsegenskaper faktisk kunne seile fra ham mens han stadig mÃtte gà for motor. Slike Ãyeblikk varmer en seilers hjerte! Men han har fulgt en nordligere kurs, og jeg vet ikke hvor han befinner seg nÃ. I den friskere vinden er det sannsynlig at han har passert meg igjen.
 
Det er ikke helt lett à legge opp rutevalget for denne etappen. Standard-anbefaling er à gà nordlig til 45 breddegrad, for der à plukke opp vestlige vinder og golfstrÃmmen, og deretter legge seg nordÃst eller ÃstnordÃst-over, mot mÃlet. Jeg har langt pà vei fulgt dette rÃdet hittil. Men for resten av etappen forvirres jeg av sprikende vÃrmeldinger, som endrer seg fra dag til dag. Det er hÃyst uklart hvor mye nordover jeg kan gà (for à unngà partier med lite vind) uten à komme for tett opp til lavtrykket med kraftige vinder (om det da kommer, og om det har noe vind igjen nÃr det nÃrmer seg â her spriker altsà varslene). Samtidig mà jeg se an vinden i Ãyeblikket, og sÃrlig i lett vind fÃlge kurser som gjÃr at jeg fÃr fart i bÃten. Jeg seiler forsiktig, og velger forelÃpig en sÃrlig linje, selv om det kan ta lenger tid og gi meg mer motvind om jeg skulle mÃte nordlig vind nÃr jeg vil inn til irske-kysten. Men som vÃrmeldingjunkie gleder jeg meg til hver ny nedlasting av gribfil â og endrer kanskje strategi i morgen.