Oban

Alona
Axel Borchgrevink
Thu 23 Jun 2011 18:22
Torsdag 23. juni, 56:25.1N 5:29.9W
 
Det var en ren nytelse å få båten på vannet etter understellsbehandling. Da den ble løftet opp var hele undervannsskroget dekket av grønn pels, komplettert med opptil 10 cm langt gress langs vannlinjen. Ikke rart Alona har vært treg både for motor og under seiling i lettere vinder. Etter å ha fått spylt av det grøvste med høytrykksspyler, og deretter gått over det hele med skrubb og skrape ble nytt bunnstoff lagt på. Forholdene var ikke ideelle – dagen jeg hadde valgt bød på sammenhengende regn til langt ut mot kvelden – men jeg fikk da malt hele undervannsskroget, på et underlag som hadde rukket å bli ganske tørt. Med båten på vannet gikk den en til en-og-en-halv knop raskere for motor! Og når vi noen dager senere seilte fra en rask 37-38-foter på vei gjennom Sound of Mull skjønte jeg at stoffingen hadde vært verdt prisen. Nesten så vi brøt ut i sang: ‘...and the hills are alive with the sound of mull...’
 
Båten, Jon Harald og jeg ble sjøsatt lørdag formiddag, og satte kurs mot Crinan-kanalen. Fordi den stengte kl 17, rakk vi ikke inn, og endte med å ta natta i Loch Tarbert, en vakker naturlig havn med en liten fiske- og turistlandsby. Dermed gjentas mye av seilasen fra i fjor, bare med motsatt retning: Largs, Tarbert, Crinan-kanalen og Oban er alle steder Audun, Olav og jeg var innom under utreisen. Det er fine steder, så jeg har ingen problemer med det. Og Jon Harald og jeg har fått gjort noen nye ting også – gått gjennom Crinan-kanalen i solskinn og shorts, ligget for anker i Loch Spelve på den store øya Mull, besøkt Tobermore, og vært på whiskybrenneriomvisning her i Oban.
 
Men etter å ha seilt forbi mange av de samme stedene som i fjor på vei fra Kinsale og hit, blir det nye områder når jeg seiler videre herfra: i stedet for å seile inn fjorden til Kaledonienkanalen seiler jeg nå videre opp langs den skotske vestkysten. Kanskje blir det Hebridene, i alle fall Orknøyene og Shetland. Om det ikke er så varmt her, så er Skottland flott å se på, og de lager drikker som varmer innvendig. Gleder meg til fortsettelsen.