Porto Santo

Alona
Axel Borchgrevink
Fri 17 Sep 2010 12:31
Fredag 17.09. 33:03.48N 016:19.2W
 
Vi kom fram til Porto Santo i går ettermiddag, etter fire døgn og to timer i sjøen. En flott overfart! Riktignok litt lite vind, men vi greide da å seile det meste av strekket. Til sammen ble det 22 timer vi gikk for motor. Vi satte selvfølgelig ingen fartsrekorder, men hadde ingen problemer med at Harry Z hadde kommet fram atskillig raskere enn oss. De hadde til gjengjeld gått for motor mesteparten av tiden.
 
Vi kom inn i en fin rytme basert på vaktordningen, tre timer på, tre timer av. Som ved de andre overfartene betyr det at en ser lite til hverandre. Av de fire tre-timers frivaktene i et døgn ligger man stort sett i køya tre av dem, mens den som er på vakt sitter alene i cockpiten. På vakt blir det mye tid til å lese, se utover havet, tenke, høre musikk, synke inn i havseilingsmodus. Gitt de lette og variable vindforholdene måtte vi bruke litt oppmerksomhet på justering av seil og kurs og slike seiltekniske ting, samt at vi holdt utkikk, men veldig krevende arbeidsoppgaver var jo ikke dette. Vi så lite skipstrafikk. Bortsett fra en gang, da vi krysset hovedleden utenfor Portugal og et øyeblikk vurderte å legge om kursen for å være sikre på å holde oss unna et stort skip, passerte de få skipene vi så på mange mils avstand. 
 
Det merkes også at vi hele tiden kommer lengre sør. De mørke nettene - med en lun bris, stjerneklart og ganske månelyst en del av tida, med et svakt skjær av morild i kjølvannet - ble litt mildere natt etter natt.
 
Framme i Porto Santo ble vi tatt vel i mot, invitert på ankerdram hos Harry Z, og middag i land og opplevelse av Columbus-festival (Columbus bodde noen år her på Porto Santo, før han oppdaget Amerika og ble kjendis) med mannskapene fra Harry og Aries senere på kvelden, med avslutning i cockpiten ganske sent på kvelden. En stor og fin kontrast til nettene underveis!