Bayonal blues fader ut nå

Alona
Axel Borchgrevink
Thu 19 Aug 2010 11:16
Torsdag 19. august 42:07.4 N 8:51.2 W
 
Stadig i Bayona, men kurven peker oppover nå. Båten blir ferdig reparert i dag, så gjenstår litt oppryddingsarbeid, men jeg regner med å kunne kaste loss i morgen. Oppholdet her har vært en berg- og dalbane med nedturer, forhåpninger, ny motgang, etc., men alt i alt har dette gått mye bedre enn fortjent.
 
Gradvis oppdaget vi at skaden var større enn forventet: slaget oppover fra akterkant av kjølen hadde rett og slett slått en sprekk tvers gjennom skroget. Mye om og men om kjølen måtte helt av for å reparere, og hvordan bygge et stativ for å holde på den mens båten ble løftet av, men til slutt viste det seg at det holdt å senke den et stykke ned ved å slakke på mutterne på kjølboltene. Så var det plutselig snakk om at det var andre som skulle opp i krana, og at vi måtte på vannet igjen eller over i en krybbe som ville vanskeliggjøre prosjektet - men til slutt ga de oss en ekstra dag. Og i går da vi kom på sjøen igjen oppdaget vi plutselig at det kom sivende vann, men heldigvis viste det seg bare å være noe som hadde ligget inne i kanalene, og som kom til syne ettersom båten fløt litt annerledes enn den hadde hengt i stroppene. 
 
Juan og hans assistent Fabian har vært to morsomme karer å jobbe med. Juan er en liten, tynn sprett, med hestehale og ubarbert kunne han gå rett inn som filmstatist som menig meksikansk banditt. Han prater som en foss, liker ikke å begynne å jobbe før ca kl 11 på formiddagen, men jobber til gjengjeld til sent på kveld, med radioen tunet til den lokale rocke-stasjonen. Fabian er softspoken, historiker som kan europeisk middelalderhistorie på rams, og en morgen kom moren hans ned på kaia med medisinen hans, som han tar 'fordi dama mi døde i forrige uke', som han sa. Juan arbeider nøyaktig og pent, men er kanskje ikke verdensmester i konstruksjonsdetaljer. Heldigvis har han en venn og mentor som kanskje er Galicia-mester, og han har kommet ned å besett skadene og kommet med råd flere ganger. Tildels har jeg hjulpet til, spesielt når vi strevde med å løsne kjølen og få den på plass igjen. Bra å være med på jobben: lærer nye ting, får se hvor skikkelig det blir gjort (og er godt fornøyd med at det ikke er tatt noen snarveier, noe som lenge var en av bekymringene jeg hadde), og ikke minst får jeg opplevelen av å gjøre noe selv med reparasjonen.
 
Hva jeg gjør videre er jeg litt usikker på. Portugal er rett rundt hjørnet her, men kysten der er helt uten de beskyttede buktene og små-fjordene her i Galicia. Kunne tenke meg noen netter for anker, så kanskje blir jeg noen dager til her. Men har ikke villet se på kart og guidebøker før båten er helt klar - redd for at det da skulle dukke opp noen nye problemer som forhindrer meg far å komme av gårde. Vi sjøfolk er jo litt overtroiske. Neste sikre punkt er Lagos, ved sørvesthjørnet av Portugal den 11. september, der jeg skal treffe Harald for overfarten til Madeira. Så før det skulle jeg stadig ha god til til litt mer utforsking her i Galicia, samt å bese både Porto, Lisboa, og en og annen av de andre mindre byene langs den portugisiske vestkysten. Men kanskje dropper jeg Algarve. Vi får se.