Howth

Alona
Axel Borchgrevink
Sat 11 Jun 2011 07:37
Lørdag 11. juni, 53:23.6 N 6:04.0W
 
Ligger igjen i yachtklubben i Howth utenfor Dublin, hit jeg kom første gang for drøye elleve måneder siden. Nå er Sindre akkurat mønstrert av, etter en ukes fin seilas langs sør- og østkysten av Irland. Vi har seilt i rolig tempo, med dagsetapper på seks-åtte timer, og funnet gode havner hver kveld i forskjellige småsteder: Youghal (uttales ikke som det skrives!), Waterford, Kilmore Quay og Arklow. Pubtettheten er stor her i Irland, og vi har fått prøvd ut mange fine serveringssteder og testet ale, stout og bitter. Men når jeg spurte etter en irsk lager ville de servere oss Heineken. Det er nederlandsk øl, sa jeg. Da måtte bartenderen snakke med kollegaen, som insisterte på Budweiser. Den brygges her i Irland, i Kilkenny, påsto han. Jeg spurte om den smakte det samme som den amerikanske budweiseren, men det visste han ikke – jeg drikker ikke det skvipet, sa han.
 
Været skifter fort her i Irland, med sol det ene øyeblikket og en regnskur det neste. Vi har vært heldige med vind og vær, synes vi, med stort sett god bør, mye sol, og ikke veldig mange regnbyger. Men det blir likevel ikke de store temperaturene – det har vel stort sett ligget rundt ti grader. Vel, vel, med Skottland, Orknøyene og Shetland foran meg er det vel like greit å vende seg til den slags med en gang. Cecilie kom i går, og blir med et par dager. Det er meldt fint vær i dag, men mye vind og vær i morgen, så vi får se hvor langt oppover kysten vi beveger oss.
 
Båten bærer nå et umiskjennelig preg av langtur: det lekker stadig litt rundt halegattet midtskips, jeg bruker seiltape til å få storseilet til å henge sammen, vindinstrumentet fungerer ikke lenger, og båten er begrodd med frodig vegetasjon under vannlinjen. Så med jevne mellomrom trenger Alona omsorg og pleie. Håper å få henne på land i Skottland, for en ordentlig understellsbehanmdling.