Dakar - Azorene, dag 2

Alona
Axel Borchgrevink
Sat 9 Apr 2011 16:25
LÃrdag 9. april, 17:05.02N 20:41.43W
 
Da er vi nesten to dÃgn av gÃrde fra Dakar. Ikke helt lett à skrive pà pc nÃ, ettersom bÃten ligger godt pà skjeve, og dessuten hiver pà seg i bÃlgene, av og til ganske kraftig. Jeg mà klemme meg fast for ikke à skli av kartbordsetet jeg sitter pÃ. Med jevne mellomrom blir takluka og vinduene skylt over av en bÃlge. Det gir en spesiell utsikt innenfra, litt ubÃt-fÃlelse. NÃr bÃlgen treffer pà en spesiell mÃte, trer en skvett seg inn under sprayhooden (selv om vi har tettet sà godt vi kan med hÃndklÃr og puter), og finner veien inn gjennom nedgangsluka, sà det er konstant vÃtt pà dÃrken og et fuktig inneklima. Spesielt behagelig seilas er ikke dette.
 
Vi er heldige som har hatt relativt rolige vind-forhold siden vi dro, stort sett frisk bris. Natt til i dag og utover formiddagen var det meldt liten kuling, men forelÃpig har vi bare hatt en times tid i gÃr kveld med sà mye vind. Vi seier likevel med lite seil oppe. Vi har tre rev i storseilet (dermd har vi redusert det som kan reduseres der, uten à ta seilet helt ned) og rullet litt inn pà fokka, enda vi har en litt mindre fokk enn den vanlige. Med denne seilfÃringen holder vi likevel en fart pà 5,5-6 knop, selv skarpt pà vinden og mot to-tre meters bÃlger. Godt med en bÃt som seiler bra pà kryss. Det hjelper helt sikkert ogsà at vi fikk bÃten skrubbet under vannlinjen fÃr vi dro.
 
De fÃrste to tredjedelene av denne etappen er dominert av nordÃstpassaten, som, som navnet sier, blÃser ganske stÃtt fra den nordÃstlige kvadranten. VÃr kurs for à nà Azorene er nord-nordvest (345 grader). For à kunne stà rett mot mÃlet er vi derfor avhengige av at passaten har en god porsjon Ãst i seg. (Under skjermete forhold kan vi seile omtrent 45 grader pà vinden, men i bÃlgene her mà vi falle av litt for ikke à stoppe opp i dem, og det blir ogsà mer avdrift. Det er dessuten motstrÃm, som ogsà bremser og setter oss sideveis, sà alt tatt i betraktning skal vi vÃre godt forÃyd om vi greier 55 grader.) Dessverre har passaten hittil kommet ganske rett fra nord. sà vi presses hele tiden lenger vestover enn vi Ãnsker.  Det gjÃr jo en lang etappe enda lenger. Men vi setter vÃr lit til mer Ãstlig vind ettersom vi kommer lenger ut fra det afrikanske kontinent â det passer bÃde med det generelle mÃnsteret for vÃret i dette omrÃdet, og for vÃrmeldingene vi har sett. (I fÃlge vÃrmeldingene skulle vi lenge hatt mer Ãstlig vind, sà hvor mye vi skal stole pà dem er jo selvfÃlgelig et Ãpent spÃrsmÃl. Vi fÃr uansett lastet ned ny vÃrmelding nÃr denne blogen sendes...)
 
Vi er stadig inne i skipsleia, og det er en del skip rundt omkring. Har sett fire bÃter hittil i dag, blant annet et stort lasteskip som endret kurs for ikke à komme for nÃr oss. Godt à se at vi faktyisk blir observert. Pà grunn av litt dis er vi ikke sà lette à se med det blotte Ãyet, men tipper vi ble sett pà radar eller AIS. Det siste er et fint hjelpemiddel som lar oss holde oversikt over det meste av skipstrafikken. I natt kunne jeg âseâ over 50 skip, innen en radius av nÃrmere hundre nautiske mil. Men vi kan ikke stole pà apparatet alene, bÃde fordi fiskebÃter som oftest ikke sender ut AIS-signaler, og fordi noen skip som er pliktig til à gjÃre det heller ikke gjÃr det (enten det er fordi apparatet er Ãdelagt eller slÃtt av).