Azorene - Irland, dag 2

Alona
Axel Borchgrevink
Fri 20 May 2011 13:00
Fredag 19. mai 41:40.43N 27:36.08W
 
Jeg dro av gårde fra Horta litt i hui og hast, for å utnytte den siste vinden før det skulle bli bortimot vindstille et par dager. Det ble likevel ikke vind så mange timene før jeg måtte starte motoren. Den var i gang et drøyt døgn, før jeg i dag tidlig igjen ble seilbåt. Jeg lekte meg en stund med gennaker, men i den ujevne vinden krevde det mye justering og håndstyring. Mannskapet murret over den uvante rorvakt-oppgaven, og skipperen begynte å frykte mytteri. Men heldigvis oppdaget jeg en lang flenge i seilet, og kunne ta det ned med god samvittighet. Etterpå har jeg hatt seilmakeri med 80 kvm gennaker spredt ut i salongen, og gjort en foreløpig reparasjon med spinnakertape. Jeg kunne forsåvidt satt seilet igjen. Men med litt mer vind duver det nå av gårde i rundt seks knop for fokk og storseil, og jeg er godt fornøyd med det.
 
Egentlig vil jeg jeg ikke komme for fort fram. I neste uke skal det passere et lavtrykk med kraftig vind over Atlanteren. Planen er å holde seg godt sør for det. Den siste værmeldingen jeg lastet ned viser at ved Irland skal lavtrykket først begynne å blåse seg ut natt til neste fredag. Ingen grunn til å nærme seg Kinsale før det! Det er godt å ha muligheten til å laste ned værkart hele tiden, og justere strategien etter dem.
 
Andre båter har jeg ikke sett noe til siden jeg forlot Azorene. Men det er da litt annet som passerer. I går så jeg hval to ganger, den ene gangen på ca 100 meters avstand, den andre litt nærmere. De store dyrene blåste og viste ryggen flere ganger, før de dykket. Den siste sendte meg et elegant vink med halen på veien ned. Delfiner er det også mye av her, og i tillegg så jeg noe som så ut som en liten hval som hoppet. Formen var i alle fall annerledes enn en delfin, med et buttere hode. Men den var et stykke unna, og jeg fikk bare et raskt glimt, så jeg skal ikke si hva det var.