Inverness

Alona
Axel Borchgrevink
Thu 24 Jun 2010 10:44
Torsdag 24. juni 57:29.1 N 4:14.7 W
Vi kom fram i går ettermiddag etter drøye tre døgn i sjøen. Flott overfart, der båt og mannskap fungerte som det skulle. Mens jeg alle tidligere langseilinger (hvorav ingen har vært riktig like lange som denne) er kommet fram helt utslitt, var vi nå ganske uthvilte ved ankomst. Vaktystemet har fungert bra, vi har sovet på skift, og fått den hvilen vi trengte. Så i går kveld fikk vi oss en pubrunde og testet det skotske ølet før vi tørnet inn.
Det var periodevis lite vind de siste to døgnene over Nordsjøen, og vi hadde et par lange strekk for motor. Det mest dramatiske var tåkefeltene vi kom inn i, der sikten var drastisk redusert. Den ny-installerte AISen var gull verdt da - den opplyser om posisjon, fart og kurs for alle båter som har systemet. Obligatorisk for båter over 300tonn, men heldigvis har også mange mindre fiskebåter valgt å ha det. Når vi i tett tåke hørte motordur, uten å kunne oppfatte hvor den kom fra, var det veldig greit å ha AIS som viste posisjonen til den andre båten var og at den ikke var på kollisjonskurs. Men fordi det kan være båter uti der uten AIS, var det likevel ubehagelige timer gjennom tåka, for redusert fart, og med kontinuerlig utkikk ut i skodda. Hadde jeg skulle seilt mye i tåkebefengte farvann hadde en radar vært høyt på ønskelisten. Men etter sigende er det mye mindre tåke på vestkysten av Skottland. Og dit er vi nå på vei.
Vi drar videre i dag, sluser oss opp til Loch Ness. Der mønstrer Frank av i morgen tidlig, og sannsynligvis venter jeg på Audun og Olav der. De skal komme på søndag.