Ponta Delgada

Alona
Axel Borchgrevink
Fri 29 Apr 2011 10:50
Fredag 29. april, 37:44.2N 25:40W
 
NÃ er jeg alene ombord igjen. Henrik dro hjem i gÃr, etter syv uker til sjÃs. Han er mitt mest trofaste mannskap â har vÃrt med fire ganger og totalt drÃye tolv uker. Han har fÃtt med seg mye havkryss â Biscaya, Kapp Verde til Senegal, samt den siste lange etappen hit. Totalt sett nÃrmere 3000 nautiske mil (av de 8000 jeg har seilt hittil). Ikke verst for en som hater seiling og bÃtliv!
 
Seilasen fra Senegal var et ganske tÃft strekk. Det er ikke for ingenting det gjerne sies at om en fÃrst er kommet seg til KanariÃyene (eller i enda stÃrre grad, til Kapp Verde) sà gÃr den enkleste veien tilbake til Europa via Karibien, og derfra til Azorene. Da har en de dominerende vindretningene pà sin side det aller meste av veien. Vi valgte i stedet en lang motvindsetappe, med en lett bÃt som ikke har spesielt behagelige bevegelser i hÃy motsjÃ. Det har etterhvert blitt en del erfarne seilere som har rÃdet meg til heller à velge den vanlige Atlanterhavssirkelen. Det er en god fÃlelse à ha gjennomfÃrt denne overfarten pà en grei og sikker mÃte.
 
Men det har slitt pà bÃt og utstyr. Vindroret mÃtte jeg demontere og reparere underveis, etter at det lÃste seg fordi en skrue hadde delvis skrudd seg ut. BÃde storseil og fokk er hos seilmaker for noen smÃreparasjoner. Og verst: Jeg mà bytte under- og mellomvantene (wirene som stÃtter masten sideveis) etter at noen av kordelene var rÃket ved mastefestet. Heldigvis er det en rigger her i Ponta Delgada som holder pà med à lage nye til meg. I tillegg tok bÃten inn vann i den grove sjÃen. Ikke veldig mye â tipper ca 40-50 liter i lÃpet av overfarten â men nok til à gjÃre ting fuktige og ubehagelige under dekk. Tettingen Kikkan og jeg gjorde langs skjÃten mellom skrog og dekk i fjor pÃske har holdt lenge, men bevegelsene bÃten var utsatt for nà ble for mye, og det begynte à sive inn vann igjen forskjellige steder. Jeg har fÃtt et vidundermiddel fra Tomas, den tyske altmulig-reparatÃren som driver Boat and Sail Service her sammen med kona si, og hÃper at dette stoffet skal gjÃre susen. Madrassputene i salongen er etterhvert blitt ganske salte etter gjentatte ganger à ha vÃrt utsatt for sjÃvann, og det gjÃr at de blir fuktige i fuktig luft (som jeg nok mà belage meg à ha en del av i lÃpet av resten av turen). Jeg skal derfor vaske trekkene. Litt skummelt â jeg er alltid redd de ikke skal passe til putene etter en vaskerunde. Har desuten hatt en stÃrre jobb med à demontere ankervinsjen og gà over det elektriske opplegget til den, pluss en masse annet smÃplukk. Med all bÃtjobbingen har det vÃrt lite tid til à se sà mye av de to Ãyene jeg har vÃrt pà hittil. Men skal leie bil nà i helgen og ta en runde her pà SÃo Miguel, den stÃrste av Azor-Ãyene, kjent for flott natur.