Dakar - Azorene, dag 10

Alona
Axel Borchgrevink
Sun 17 Apr 2011 09:14
SÃndag 17. april, 31:18.07N 23:42.84W
 
Det har vÃrt mye vekslende vind de siste par dÃgnene â lange strekk med fin seilas, regnbyger med vindÃkninger, og plutselige perioder med vindstille. De ustabile vindforholdene skyldes nok at vi har beveget oss inn i og ganske nÃrt sentrum av lavtrykket jeg nevnte sist. Sà kangt er det ikke et lavtrykk med brà trykkforskjeller og sterke vinder, sà bortsett fra den ustabile seilingen - med stadige skift av seilfÃring, justering av seil, motor pà og av, korrigering av vindror elelr rigging av autopilot â har det vÃrt grei seiling. Rart med regnbyger â det har jeg ikke hatt siden i fjor, pà KanariÃyene. Hadde en flott seilopplevelse i natt, nÃr jeg mÃtte ut og justere i forbindelse med vindÃkning. Det var regnbyger med masse lyn pà flere sider, men vi gled utenom det meste. Skydekket var forrevent, og flere steder var det stjerneklart. FullmÃnen ga et trolsk lys over det hele, mens bÃten flÃy gjennom natta i syv-Ãtte knop.
 
Vi tok opp en haiker i gÃr, en liten kar kanskje 15 cm lang, med hvitt bryst, blÃsvart metallic rygg og en rustrÃd flekk i halsen. Fuglen begynte med à slà seg ned foran pà dekk, og i masta, men ble fort husvarm og kom inn i cockpiten. Til à begynne med skvatt den unna for den minste bevegelse fra vÃr side, men snart var den fullstendig fryktlÃs, og satt seg ned pà oss, eller prÃvde à krype inn bak ryggputen vi satt mot. Vi prÃvde à by den vann og en ikke spesielt fersk croissant, men det var tydelig ikke bra nok for den, den var helt uinteressert. Derimot var den spesielt ivrig etter à komme inn, og vi mÃtte vifte den ut en fem-seks ganger. Siste gangen reagerte den ikke en gang pà forsÃkene mine pà à jage den ut, og jeg mÃtte lÃfte den ut i cockpit igjen. Vi hengte et teppe foran nedgangen, og da fant den seg et lunt sted innunder det der den la seg til à sove. Selv om vi skjÃnte det var en ganske sliten fugl vi hadde fÃtt besÃk av, var det likevel trist à oppdage at den var dÃd i dag tidlig.
 
Ellers er vi spente pà à fÃlge med pà vÃrmeldingen nÃ. Den siste vi fikk viste at et nytt lavtrykksenter skal bygges mellom oss og Azorene, denne gangen med atskillig tettere mellom isobarene. Det betyr mer vind â i fÃlge varslene opp i stiv kuling. Av den grunn endret vi kurs med 30 grader i gÃr, for à prÃve à komme utenom den kraftigste vinden, samt slippe à fà den rett i trynet. Men om dette fungerer er helt avhegig av hvordan dette lavtrykket velger à oppfÃre seg, sà vi laster nà ned vÃrmeldinger jevnlig, for à oppdatere oss pà de siste spÃdommene og justere planen underveis.