Dakar - Azorene;dag 8;

Alona
Axel Borchgrevink
Fri 15 Apr 2011 14:21
Fredag 15. april, 27:31.42N 24:01.37W
 
Vi hadde en dÃrlig dag pà jobben i gÃr. Fra 12 onsdag til 12 torsdag seilte vi bare 77 mil â en snittfart pà bare 3,2 knop. Ãrsaken var vinden, som gradvis ble borte. Det fortstatte den med til i dag tidlig, og vi gikk for motor fra midt pà dagen i gÃr. Jeg liker dÃrlig à bruke motoren, det brÃker og gir en helt annen feeling enn seiling. Men det var likevel ganske flott gjennom et stadig stillere hav. BÃlgene la seg, bare rolige dÃnninger igjen, og uten krusninger fra vinden fikk havet en glatt, oljeblank overflate. Havet er stort, tom og i evig forandring, og en av gledene ved seiling er à se de ulike ansiktene det viser fram. SÃnn som det var i gÃr, med glatt overflate, sol, og 4000 meter dypt fÃr vannet en utrolig klar og dyp blÃfarge nÃr du ser rett ned i det. Senere, med en pastellblek solnedgang kom det opp et sett av nye farger, i spill mellom blÃtt, grÃtt, gult og svakt rosa. Dessverre vanskelig à fà gode bilder av disse fargene, men jeg lagrer dem pà harddisken i bakhodet, der jeg har en spesiell avddelign for blÃ-sjatteringer.
 
Havet er ogsà ganske tomt. Det er nà stort sett slutt pà skip â har vel bare sett ett i det fjerne i lÃpet av de siste fire dagene. Men i gÃr seilte vi gjennom en diger flÃte av portugisiske krigsskip. Det er en spesiell type brennmanet, med ekstremt hotte trÃder: det anbefales legebesÃk om en skulle komme i kontakt med dem. Navnet har de fÃtt fordi faktisk har seil som stikker opp over vannflaten. Jeg har aldri sett dem fÃr, men i gÃr seilte vi altsà gjennom et digert belte. I flere timer dukket de opp med 100-200 meters mellomrom. De er flotte à se pÃ, med gjennomsiktige seil med en sterk rosa farge langs buen i overkant, og toppen av fiolett kropp som sÃvidt bryter vannflaten. Med de fargene ser seilet ut som et vindsurfeseil i miniatyr. Veldig stilig!
 
I dag er det badeferieseilas. Vinden er kommet tilbake, akkurat sterk nok til at vi suser av gÃrde i seks knop pluss pà en skarp slÃr. Ligger i cockpiten bare ifÃrt underbukse og solbriller, leser, drikker kaffe, ser pà bÃlgene og hÃrer pà kÃntrimusikk. Veldig bra. I tillegg har jeg satt en brÃddeig, og er spent pà à laste ned neste vÃrmelding. Vinden er nemlig kommet tilbake fra vest, en atypisk retning sà langtt sÃr som vi stadig er, noe som skyldes et lite lavtrykk som passerer lengre sÃr enn normalt. Uklart hvordan vi kommer til à passere det â og det fÃr mye à si for vindretningen de kommende par dÃgn. I og med at det blÃser mot klokka rundt et lavtrykk vil vi gjerne passere det pà Ãstsiden. Men om vi greier det er avhegig av hvor raskt lavtrykket beveger seg Ãstover. Et kapplÃp her, med andre ord.