Viana do Castelo

Alona
Axel Borchgrevink
Sat 28 Aug 2010 15:04
Lørdag 28. august 41:41.3 N 8:49.26 W
 
Kom til Portugal i går. Folk snakker litt rart her, men ellers virker det bra. Kysten her er uten fjordene som gjorde Galicia til et så fint seilområde, så mulighetene for ankring på egenhånd er mindre. Men etter en uke på svai var det helt ok å komme til en marina med dusj og vaskemaskin.
 
Hadde en flott overnatting ved Islas Cies, noen flotte øyer med dramatiske topper og en utrolig flott strand som bant de to delene av hovedøya sammen (se forresten http://seilmagasinet.no/id/36414). Torkel, jane og jeg hadde egentlig vært på vei dit da vi oppdaget at det krevdes forhåndstillatelse for å ankre opp der. Derfor dro vi til Ons (og grunnstøtte) i stedet. Mens jeg var i Bayona hadde jeg noen ideer om å skaffe meg tillatelsen, men fikk liksom aldri somlet meg til det. Men etter å forlatt Bayona fant jeg ut at det ville være dumt ikke å få med meg dette stedet før jeg forlot Galicia, og ankret opp uten tillatelse (er rimelig sikker på at jeg ikke var eneste utenlandske båt som gjorde det). Heldigvis kom det ingen parkvokter og jaget eller bøtela meg, og jeg fikk både ligget på stranda, badet i krystallklart (men kaldt) vann og godt tur på øya, før jeg neste dag satte kursen videre.
 
Var innom Bayona for å bunkre opp litt serranoskinke og manchego-ost før jeg vendte nesa mot Portugal, og endte med en sen kveld på byen med Fabian, som hadde vært med på å reparere båten. Var først innom foreldrene hans, og de insisterte på å stappe meg full av mat, vin og lokal hjemmebrent, så det var en lett bedugget Axel som kjørte jolle ut til båten i tre-tiden om morgenen. I tillegg hadde jeg blitt prakket på to flasker hjemmebrent. Sikkert bra å ha så ikke Harald skal savne karsken sin når han kommer fra Nord-Trøndelag for å seile med meg til Madeira.
 
Galicia har vært et flott bekjentskap, både for seiling, fine byer, og god mat og drikke. Det har blitt mye tapas - og som nevnt har jeg utstyrt meg med skinke og andre godsaker til å kose meg med ombord. (OBS: Vinstoff!) Har drukket mye god vin også. Torkel er glad i å kjøpe reserva-viner fra Rioja, og jeg lever stadig på noe av det han kjøpte inn før han dro. Ellers hevder han at Rioja ikke helt har holdt tritt med utviklingen, og at nye distrikter er kommet opp med gode nye viner. (Ribeira de) Duero kan anbefales. Galicia utmerker seg ikke ved sin rødvin, men om en uerfarenm hvitvinssmaker skal få uttale seg så er den lokale Albariñoen vel verdt å prøve. Men mens jeg har med ost og spekemat fra Spania har jeg ikke bunkret opp vin - regner med at Portigal har litt av hvert å by på i så måte.