Ensenada de San Simón

Alona
Axel Borchgrevink
Sun 22 Aug 2010 19:24
Søndag 22. august 42:18.14 N 8:39.27 W
 
Back on the road! Deilig å være seilende fant igjen. Siste pyntestrøk med maling var tørt fredag kveld, og selv om jeg hadde tilbud om en gratis natt ved marinaen takket jeg pent nei og la meg for anker ute i bukta. Veldig tilfredstillende å kaste loss, selv om jeg har bare godt å si om Bayona, Monte Real Club de Yates, og hjelpsomheten jeg møtte der. Jeg nøt å ligge og svinge for anker, og koste meg ombord i en båt der dørken og salongputene var på plass, ferskvannet kom ut av kranene, doen virket, og som ikke var full av glassfiberstøv og luktet polyesterstøp. Ble liggende på svai i går, flikket de siste tingene på plass, og fikk tilpasset en bimini - et solseil - over cockpiten. På kvelden rodde jeg inn til byen og fikk et par øl og en fotballkamp på bar.
 
Biminien kunne jeg foreløpig spart meg, for fra og med i går kveld er det kommet et værskifte: Grått, av og til tåke og litt yr, og vinden har skiftet til sønnavind. Etter værmeldingene å dømme skal det forbli slik to-tre dager. Vindskiftet passet meg egentlig bra, for jeg satte kursen nord og øst, inn Vigo-fjorden, som ender i denne bukta jeg nå ligger for anker. Omtalt i guideboka som et sted for den som søker 'peace and tranquility'. Hadde en fin seilas inn hit, og fant en lun ankringsplass. Bukta er fin den, i morgen ror jeg inn til landsbyen her og beser den. I kveld blir det spekemat ombord.
 
Har holdt på å lese kaptein Cooks dagbok fra hans første tur i Stillehavet. Interessant på mange måter, ikke minst i forhold til egen situasjon som skipbrudden. Cook seilte i nesten to år og utforsket stort sett ukjent land før han gikk ordentlig på grunn. Da gjorde han det til gjengjeld grundig. Han holdt på med utforskning av nordkysten av Australia, på innsiden av Great Barrier Reef, kanskje det vanskeligste seilområdet som finnes, der det ikke fantes kart og Cooks skip antagelig var det første fra Europa. Han smalt på et rev og kom seg ikke av før etter 23 timer, og de hadde kastet over bord det de kunne - kanoner, vann, etc. Når de kom seg løs lakk båten som en sil, og det  var såvidt de greide å holde seg flytende til de fikk tredd et seil utenpå skroget som dekket de verste lekkasjene. De kom seg inn til fastlandet, fant en rimelig beskyttet havn, fikk tømt båten for absolutt alt, og trukket den opp på stranda, tilstrekkelig til at snekkerne kunne reparere de mes alvorlige skadene på lavvann. Dette tok noen uker, og når de var ferdige måtte de vente enda noen uker på springflo, før de greide å sjøsette båten. Da lakk den ikke mer enn at det var tilstrekkelig at en av pumpene ble bemannet mer eller mindre kontinuerlig. Og det gjenstod stadig 1500 mil til nærmeste nødhavn i nåværende Djakarta, videre gjennom vanskelig og ukjent farvann: Dels langs Great Barrier Reef der de måtte sende jollene foran og måle dybden med loddline kontinuerlig, dels var det uvisst om det etterpå fantes noen passasje mellom Ny Guinea og Australia. Om en legger til at seilskuter på den tiden gjennomsnittlig bare greide 50 mil i døgnet (Henrik og jeg hadde et snitt på nesten 140 over Biscaya), og tenker på kosthold, trangboddhet og andre ubehageligheter ombord, så fremstår jo de vanskelighetene jeg hadde som ren luksus. Og det er de jo selvfølgelig.
 
Men uansett er det godt å være på farten igjen.