Raxo

Alona
Axel Borchgrevink
Sun 8 Aug 2010 16:58
Søndag 8. august 42:24.8 N 8:45.9 W
 
Varme dager. Alona ligger nå for anker utenfor Raxo, en liten landsby med lang sandstrand. Selv sitter jeg på en wifi-kafé mens Jane og Torkel ligger på stranda.
 
Vi har hatt noen flotte dager. Caramiñal, der vi var tre dager, var en flott liten by, med trange gågater og smug fylt med små utekafeer og et yrende liv på kveldene, med en lang bystrand, og mange små isolerte strender videre utover der en kunne være helt alene, og nesten bade med delfinene. Vi så dem i alle fall fra stranda.
 
Mens vi gikk og ruslet i smågatene en dag ble vi spurt av en gammel mann hvor vi var fra - på norsk. Han hadde arbeidet i Sandefjord og på norske båter i perioden 1963-1965, og elsket alt som var norsk. Etter litt småprat inviterte hanss med på sightseeingtur i området, og kjørte oss rundt i tre-fire timer og viste oss utsiktspunkter og rester etter gamle bosetninger. Han hadde skadet kneet og gikk på krykker, men det forhindret ham ikke fra å humpe med oss ned dårlige stier i flere hundre meter for å vise oss severdighetene. Hele tiden pratet han, på en blanding av norsk, engelsk og spansk. (Selv etter 45 år husket han en del norsk!) Favorittemaet var hvor godt han hadde blitt behandlet av nordmenn på sekstitallet, og hvordan de hadde støttet ham slik at han fikk seg sjøoffiser-utdannelse. Siden hadde det gått ham godt i livet, og nå eide han en serie ferie- og utleieboliger i området som sikrer hans pensjonisttilværelse. Om noen ønsker å leie feriebolig i en fin liten by, av en utleier som elsker nordmenn, har vi adressen.
 
Siste kvelden i caramiñal endte vi på gratiskonsert. På en liten plass fylt med utekafeer hadde en duo bestående av mann på musikkboks og syngedame rigget seg til, og holdt et feiende show med høyt trykk. Høres jo ganske harry ut, men det var en stor opplevelse, først og fremst på grunn av det myldrende folkelivet i natta. Fasinerte småjenter danset tett rundt syngedamen, og fulgte trollbundet etter i en lang hale ettersom hun danset og marsjerte rundt mellom bordene. Hun gjennomførte showet med mye engasjement, innlevelse og publikumskontakt. Vi nordmenn dristet oss riktignok ikke ut på danseplassen, men også vi veivet med armene og klappet i takt med musikken. Veldig bra!
 
Kampen mot fluene går i vår favør, selv om vi ikke kan kunngjøre den endelige seier. Hadde besøk av delvis-aleneseiler Stian, som seiler en 57 fots Swan (søsterbåt av Berge Viking) alene. Kjente ham såvidt fra før ettersom vi hjemme er båtnaboer på Padda, og traff ham også i La Coruña. Han hadde en fantastisk teknikk med å smekke fluene med hendene, og prøvde å lære oss trickset. Foreløpig behersker vi nok ikke teknikken helt, men vi har tilgjengjeld innkjøpt fluesmekker og føler oss på offensiven.
 
Hadde en flott seilas i går, til neste fjord, Ría de Pontevedra. Seilte en stund for gennaker, i stigende fart ettersom vinden økte og dreide mer fra siden. Akkurat når vi skulle ta ned gennakeren, etter å ha nådd med målet på åtte knop, skjedde selvfølgelig det som måtte skje, vi fikk en broach. (En broach er når gennaker/spinnaker kommer ut av kontroll og legger båten over på skrå så mye at roret ikke greier å holde kursen, og en svinger opp i vinden med det store seilet blafrende og smellende.) Heldigvis fikk vi det hele raskt under kontroll, og seilet ned, og vi var godt fornøyde med seilasen, ikke minst fordi vi hadde seilt fra en stor fransk seilbåt som først hadde tatt oss igjen. (Etterpå gikk han dessverre forbi oss igjen, men da lot vi bare som om vi ikke brydde oss om det.)
 
Lå i natt i en by sterkt anbefalt i havneguiden vår, en pittoresk fiskelandsby en bare ikke måtte gå glipp av når en var på disse kanter. Landsbyen var fin den, med spesielle, lave steinhus tett i tett langs svingete, brolagte gater der det var fysisk umulig å få inn en bil. Men dessverre var byen stapp full av turister, en gikk nærmest i kø gjennom gatene, og alle de gamle husene var gjort om til kafeer og juggelsjapper. Så vi seilte videre i dag, og synes upretensiøse Raxo er mye hyggeligere.