Posisjons rapport Sailabout 26. Juni

Sailabout.no
Tue 26 Jun 2007 15:09
Date: 26. Juni 2007 12:00 UTC
Lat: 50:31.35N Lon: 10:36.52W
Kurs: 057 grader, 6,3 kn SOG
Vind 315 grader,  20 kn
Trykk 1021
Skyer: Sol og blå himmel, lette kumulusskyer i SV, tett skydekke i NØ
Temperatur: 20 C i luften og 15 C i vannet
Bølger: 2 - 2,5 meter
Utseilt distanse siste døgn: 104 nm i luftlinje
Distanse til Kinsale: 107 nm

Etter å ha ligget bi et par timer midt på dagen i går fortsatte vi i rolig
tempo. Det gjorde det triveligere ombord, vi fikk ryddet litt, alle fikk mat
og stemningen steg i takt med at vinden og bølgene ga seg. Da vi ønsker å
komme frem i dagslys har vi nå god tid og kan seile med bremsene på, selv om
vi akkurat nå utnytter de bedrede forholdene til å seile litt fortere enn vi
behøver. Uansett er det mange ombord som gleder seg til å komme i land.
 
Nå er vi ca. ti timer fra Fastnet rock som er sydligste punkt på irskekysten. Fastnet rock er vendepunktet for en tradisjonell regatta som går fra Syd England, rundt Fastnet rock og tilbake til Plymouth. Seilasen har blitt godt kjent blant alle seilere verden over etter at deltagerne kom ut for en sommer storm i 1979 som endte med at store deler av flåten havarerte og femten seilere omkom. Av de 158 båtene som ble fanget i stormens senter kullseilte over 100, hvorav 77 gikk helt rundt en eller flere ganger. Den tragiske hendelsen har gitt oss mye lærdom om hvordan man skal håndtere båter i hardt vær og hvordan man skal opptre i en nødssituasjon. Det bemerkelsesverdige var at ingen av båtene som la seg bi, dvs. strammet inn storseilet, bakket forseilet og la nesen mot vinden, gikk rundt eller ble vesentlig skadet, men de aller fleste andre stormtaktikker feilet. En annen viktig lærdom er at livflåten er det siste man tyr til. Selv en halvt nedsenket havseiler er et tryggere sted enn en livflåte. En livflåte er ikke stort mer enn en bademadrass med telt over og blir kastet rundt foran bølgene som en badeball i dårlig vær.   
 
Brytende bølger er grunnen til at havseilere kullseiler. Hvis en båt blir truffet med bredsiden mot en brytende bølge av tilstrekkelig størrelse vil den rulle rundt 360 grader. Dessverre behøver ikke bølgen være så veldig stor for at denne effekten skal inntreffe. Tester viser at noen seilbåter kullseiler når bølgen overstiger 30 % av båtens lengde, mens bølger som er 60 % av skroglengden vil tippe en hver havseiler rundt. For en båt på vår størrelse, 11,72 meter, vil det si at en bølge på 3,5 meter representerer en kullseilings risiko og at brytende bølger på syv meter definitivt vil velte båten rundt om vi blir truffet med bredsiden til. Vi har imidlertid et dokument fra Dufour som sier at båten tåler sjøer på inntil åtte meter. Det beste er imidlertid å unngå slikt vær at det i det hele tatt blir noe å undres over.

Alt vel,

Sailabout