Spanish Virgin Islands - Puerto Rico

Sailabout.no
Sun 22 Apr 2007 11:07
Date: 21 Apr 2007 12:00 GMT
Lat: 18:17.27N Lon: 65:38.01W
 
 
Frederiksted, St Croix
 
De to siste nettene i Dansk Vestindien tilbrakte vi på svai utenfor Frederiksted som ligger helt syd på øya. Det var omtrent som å ligge på havet da vi lå minst 500 meter fra land. Bortsett fra byen i øst var det kun hav på alle kanter. Den lokale utalen av byens navn var omtrent som vi sier Fredrikstad, dog med litt gebrokkent amerikansk aksent. "Fredrikstad" er virkelig utenfor allfarvei. (Det er noe vi har sagt tidligere også når vi har dratt innom på veien hjem fra Sverige.) Vi så ikke en eneste annen båt på de to dagene vi var her. Ikke på reisen ned ditt eller på seilasen over til de spanske jomfruøyene heller.
 
Byen må være en av de mest autentiske kolonibyene som eksisterer da det så ut som innbyggerne ikke hadde rørt en hammer eller et malerspann siden slaveriet ble opphevet. Og det var akkurat i denne byen at den danske guvernøren erklærte slaveriet for opphørt 3. juli i 1848. Mot kongens ordre og til stor fortvilelse og raseri blant plantasjeeierne. Guvernør Peter von Scholten er en av de mest omstridte personligheter i dansk historie, men her er han en stor helt og ble en landsfader for de sorte.
 
 
 
Foran Fort Frederik der von Scholten erklærte: "Now you are free! You are hereby emancipated!"
 
 
 
Utsikt over havnen som er helt uten beskyttelse - bortsett fra kanoner.
 
I tillegg til at vi har vært der, ble St. Croix også besøkt av Christopher Columbus. Teknisk sett det eneste stedet i dagens USA der han satte sin fot. (Puerto Rico regnes som eget land.) På sin andre reise i 1493 ankret flåten til Columbus opp utenfor St. Croix og her møtte han Carib indianere og væpnet motstand for første gang. To soldater ble drept og Columbus stakk til havs og seilte rett mot øyene han så i nord og ankret opp i buktene på sydsiden av St. John og/eller St. Thomas. Øya han seilte fra kalte han Santa Cruz og øyene han kom til ble døpt Las Once Mil Virgines.
 
 
Kanskje var det her flåten til Columbus ankret opp, dog uten å gå i land. Han så øyene og kalte dem Jomfruøyene. De som tror navnet har noe med innbyggerne på øyene å gjøre blir nok veldig skuffet. Øyene var nok heller ikke mer uberørte enn øvrige øyer han hadde seilt forbi.
 
På sin andre reise hadde Columbus en flåte på 17 store skip og 1200 mann. Det var ikke en eneste kvinne i blant dem. Det var ikke uvanlig at sjømenn etter mange måneder til sjøs får visse assosiasjoner i enkelte retninger. Columbus så det kuperte landskapet og oppkalte det til ære for St. Ursula og hennes 11.000 jomfruer som hadde lidd martyrdøden på pilgrimsreise til Rom i år 200. (Muligens var det kun 11 jomfruer, ikke slik at kun 11 av de 11.000 var jomfruer, men at historikerne på 1400-tallet hadde surret med tallene og at Ursula kun hadde hatt med seg elleve hva de nå var.)
 
 
Typisk terreng på en Jomfruøy
 
 
 
Fra St. Croix seilte vi til de spanske jomfruøyene. De var virkelig jomfrulige den dag i dag. I dette området som ligger mellom BVI/USVI og Puerto Rico har den amerikanske marinen hatt noen av sine største flåtebaser. Derfor har mange av øyene utenfor kysten vært militære områder stengt for andre helt inntil for noen få år siden. Det har bevart naturen og det er ubebodde øyer med fantastiske strender og mange beskyttede ankringsplasser. Og nesten ingen andre båter, i alle fall ikke i ukedagene.
 
 
 
Øst av Culebra og den første øya man kommer til er Isla Culebrita. En skikkelig perle og akkurat nå kåret av oss til den flotteste havnen vi har sett i Karibien. Det er en passe lang hesteskoformet bukt som gir god beskyttelse for vind og bølger, hvit sand og turkist vann. Vi kan ankre tett i stranden og svømme ut og inn. 29 C i vannet og knallblå himmel. Men hvor lenge var Adam i paradis?
 
 
 
 
Vi kom sammen med Capella torsdag kveld og hadde bukten nesten for oss selv. Fredag ble paradiset invadert av cabincruisere fra Puerto Rico som var på helgetur. Vi ligger helt til venstre i bildet og føler oss litt utenfor som ikke har parkert med hekken mot land. Slik at vi kan bære maten og madammen opp i skyggen under palmetrærne.
 
 
 
På Culebra er det en landsby som er akkurat så laid-back som en spansk-karibisk bosetning er forventet å være. Puerto Rico har stor grad av indre selvstyre, men underlagt US Customs. Da vi sjekket inn fikk vi 12 måneders cruising permit for US waters. Vi regner dog ikke med å utnytte hele den perioden med mindre det blir liggende et veldig stabilt lavtrykk over Bermuda.
 
 
 
Flere sandy islands på veien vestover.
 
 
 
Hva er dette? Er vi utsatt for en bankraner, en sjørøver eller er det Spøkelseskladden?
 
 
 
 
Nei, det er kun lokalt arbeidsantrekk blant "dry stack gjengen" i Puerto del Ray. Vi hadde båten på land og den fikk en behandling av skroget over og under vannlinjen som overgår hva vi selv er i nærheten av å gjennomføre. Sjekk hvor speilblankt skroget har blitt. Det krydde av arbeidere og det så til tider ut som et Formel-1 depot rundt båten. Da løfteremmene skulle festes var det 9 arbeidere, en kontorsjef og el Presidente som svinset rundt. Jeg lurte nesten på om de skulle bære båten for hånd. 
 
El Presidente viste meg stolt lageret med bunnstoff og andre båtpleieartikler. For å markere sin uavhengighet benyttet de fortrinnsvis produkter som ikke er tillatt i USA. Vi skulle gjerne benyttet Jotun produkter for de er blant de ledene syd i Europa og i de miljøbevisste landene i Karibien, men her hadde de lav status. Hvorfor smøre på noe som ikke virker når et skikkelig lag med tinnstoffer gjør susen? 
 
 
 
Bryggeplass er dyrt så de mellomstore båtene lagres på land i stativ og løftes ned ved bruk.
 
 
 
Fredag er det stor aktivitet med å klargjøre båtene slik at de ligger nyvasket og polerte på vannet når eierne kommer.
 
 
 
Nypolert og klar for å bli satt på vannet. De har dilla på store utenbordsmotorer her. Hva man skal med tre ganger 300 hk på en båt som forøvrig er utrustet for å fiske er litt uvant for oss.
 
 
 
 
Måtte bare ha med et bilde av hva vi egentlig har drevet med i fire dager på land i og rundt San Juan. San Juan har en fantastisk "old town", men vi falt mest for landets store og nye mega kjøpesenter som overgår alt hva du kan finne i Europa. Her er det USA-bedrifter som setter standarden. Da det er over fem måneder siden vi sist kjørte bil og var på et skikkelig kjøpesenter var det godt å få et moderne menneskes primærbehov dekket. Det tok forøvrig en halv time å kjøre rundt kjøpesenteret "Plaza Las Americas". Og, Nina klarte på to lange dager bare å komme gjennom halvannen etasje på det tre etasjers store senteret. Nok en unnskyldning for å reise tilbake til Karibien.