Posisjons rapport Sailabout 17. mai

Sailabout.no
Thu 17 May 2007 16:23
Date: 17. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 26:24.70N Lon: 47:15.85W
Kurs: 90 grader, 5,7 kn SOG
Vind 220 grader, 12 kn
Trykk 1017 (trykket har øket fra 1017 til 1021 de siste tre timene)
Skyer: Midt i stor byge, mørkt som kvelden - har tent lanterner igjen
Temperatur: 25 C i luften og 25 C i vannet
Utseilt distanse siste 24 timer: 94 nm i luftlinje (113 nm gjennom vannet)
Distanse til Horta: 1187 nm (en reduksjon på 14 nm siste 16 timer)
 
Hipp, hipp hurra - og gratulerer med dagen til alle medborgere,
 
I løpet av natten og formiddagen har vi seil gjennom sydlige del av et lavtrykk som dannes rett bak oss. Taktikken siste døgn har vær å stå for babord halser slik at vi kom syd og øst av lavtrykket før det bygget seg opp med kraftige vinder i nord og vest. Instruksen til nattvakten var babord halser uansett. Det ble etter hvert klart at vi ikke ville stå opp til Kanariøyene, og lenge var Senegal vårt siktepunkt. Ettersom vinden dreide med klokken så det ut som vi skulle få oppleve Kapp det gode håp, men raskt ble det Brasil som ble landet i front. Nattvakten seilte tålmodig mot Brasil, men da vinden fortsatte å dreie og vi var på rask vei mot BVI ble skipperen vekket og vi tok et slag mot øst. Raskt gikk det imidlertid ikke for gjennom lavtrykksfeltet har vinden hyppig svingt mellom stille og kuling. Sammen med de store dønningene fra nord har dette skapt en skvalpesjø av de sjeldne og vi har seilt som en dupp. Omtrent like fort også. Nå ser det ut som vi har kommet på riktig side av lavtrykket og vi håper de to båtene nord av oss, Capella og Ringhorne er langt nok nordøst til å gå klar av hissige vinder i nord.
 
17, mai må markeres skikkelig ombord i en norsk båt i utenriksfart. Vi startet dagen med å spille "Å eg veit meg eit land" høyt på båtstereoen før kapteinen proklamerte et dikt av Einar Skjæråsen med teksten; "Vegen er lystig og vegen er vrang". Deretter var det "No ser eg atter slike fjell og dalar" for full styrke med melodi av Edvard Grieg. Utrolig hvordan 17. mai stemning det blir av slikt. Nå står klassestyraren oppstilt i cockpit og venter på at barna skal stille opp til 17. mai tog. Klassestyraren er tidsriktig antrukket i seilerbunad - i Hellytech. Været ville gjort enhver vestlandsbygd missunelig der regnet står vannrett inn fra havet. Opptoget minner også litt om NRK Nordlands årlige innslag fra barnetoget til en grendeskule med tre elever. Også her ombord har den eldste guten på skulen boikottet barnetoget. Naboguttene har imidlertid vært ute med kinaputter igjen, for ute har det smelt og glimtet rundt de mørke skyene.
 
Vi ser nå frem til litt lettere vær på ettermiddagen og da vil vi finne frem Fanitullen og Fenderslåtten på iPoden for virkelig å få opp stemningen og nasjonalfølelsen.
 
Med ønske om en hyggelig 17. mai,
 
Sailabout