Posisjons rapport Sailabout 25. mai

Sailabout.no
Fri 25 May 2007 13:59
Date: 25. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 37:48.14N Lon: 32:50.31W
Kurs: 88 grader, 5,7 kn SOG
Vind 55 grader, 13 kn
Trykk 1030
Skyer: Tilskyet
Temperatur: 20 C i luften og 18 C i vannet
Bølger: 2 - 3 meter
Utseilt distanse siste 24 timer: 120 nm i luftlinje
Distanse til Horta: 204 nm
 
Når vi seiler inn i et høytrykk hadde vi ikke forventet grått vær, yr (ikke å forveksle med uttrykket "yr av glede") og stadig nye kulderekorder. Og Azorene high, er ikke noe tilfeldig høytrykk, eller et sekundært høytrykk som vår metreolog sier, men det store høytrykket i Atlanteren som styrer været i både Atlanteren og Europa. Vi er derfor litt skuffet over tre døgn med mye dårligere vær enn det vi hadde da vi seilte blant lavtrykkene i sør.
 
Å seile skarp bidevind på havet er ikke særlig behagelig da båten får mye krengning og kombinasjonen store havdønninger og krapp motsjø gir båten skikkelig juling. Til stadighet vipper båten ned i en bølgedal så det smeller og hele båten rister. Båten holder imponerende godt, men skapdører slås opp og utstyr får kjørt seg. Forleden røk en bolt som holder et av stagene på den fire meter høye masten til vindmøllen vi har på hekken. Vindgeneratoren hadde øyensynelig lyst til å prøve seg som slepegenerator, men vi fikk reddet den i tide. Det er fjerde gang at masten til vindgeneratoren løsner. Ganske overraskende da jeg har designet og laget den selv. I går var det braketten til topplanternen som brakk tvers av. Da hang lanternen etter ledningen i toppen av masten og hamret løs på alt som var i nærheten. Vindexen hadde allerede fått en merkelig fasong innen Mathias kom seg opp og fikk klippet av led lanternen. Vi satte ned farten slik at det ble riktig så rolig, men han syntes det var greit å bli fort ferdig der han hang 17 meter tilværs mens båten ble kastet frem og tilbake i fire meters høye bølger.
 
Fremdeles har vi vinden rett i mot. Etter noen døgn med lange bidevindstrekk med dertil dårlig høyde tok vi utfordringen og seilte så skarpt vi klarer og slår på hvert vindskift. Det var selvfølgelig Mathias som satte i gang med denne galskapen i går kveld og vi andre ble jo nødt til å fortsette. Har inntykk av at det blir et slag hvert fjerde minutt, eller at det tar to vindskift å koke en kopp kaffe. Så det har blitt tolv relativt slitsomme timer, men vi har kommet nordover i en gunstigere vinkel mot mål. Så nå venter vi bare på at strømmen skal snu til vår fordel og at vinden dreier mot nord slik at vi kan surfe mot Horta på rekordtid. Hvis alle forhold går i vår favør rekker vi å være inne til kl. 23:57 på lørdag. I så fall har vi hold løftet om å være inne på Madeleines fødselsdag, men nøkternt vurdert ser det litt dårlig ut akkurat nå. (Vi vurderer å stille klokken tilbake til Caribien time.)
 
Er veldig klare for å se Pico, den 8000 fot høye vulkanen på nabo øya til Faial der vi skal i havn.
 
Alt vel, Sailabout