Posisjons rapport Sailabout 20. mai

Sailabout.no
Sun 20 May 2007 14:50
Date: 20. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 31:22.85N Lon: 43:35.46W
Kurs: 14 grader, 6,6 kn SOG
Vind 105 grader, 20 kn
Trykk 1029
Skyer: Blå himmel og sol. Noen spredte kumulusskyer
Temperatur: 24 C i luften og 23 C i vannet
Bølger: 2 - 3 meter
Utseilt distanse siste 24 timer: 123 nm i luftlinje
Distanse til Horta: 847 nm
 
Et døgn med bra vær til sjøs, men krapp motsjø og motstrøm på opptil 1,25 kn setter klare begrensninger på fremdriften. Trodde ikke det var mulig med så mye motstrøm her ute, men det stemmer med pilotkartet. Nylig ga motstrømmen seg så nå øyner vi nytt håp om en raskere fremmarsj. Madeleine vil veldig gjerne være på Azorene 26. mai slik at flere kan være med å feire bursdagen hennes. Hun syntes 17. mai feiringen var litt stusselig i år. Riktignok ble det funnet frem norske flagg og spilt uvanlig musikk på høytaleranlegget, men å tilbringe 17. mai stort sett i køya med lydkassetter klarer ikke helt å matche de sedvanlige lekene i skolegården. Og hvor ble det av all iskremen? Hennes verste frykt akkurat nå er at hun skal bli frarøvet 11-årsdagen også.
 
Derfor gjør vi hva vi kan for å få fart på båten nå som vinden og bølgene har gitt seg noe. Mathias trimmer seilene slik at det stort sett går litt fortere enn hva som er komfortabelt og to ganger det siste døgnet har vi truffet bølger med slik brak at vi har trodd vi har kjørt inn i en container eller noe annet som måtte flyte rundt i havet. Det flyter utrolig mye rart i vannet. Egentlig ikke så mye rart, men mye plast. Du skal ikke stå lenge utkikk før du ser noe i vannet. Det er en avveksling for oss som ikke ser annet enn skyer og vann, men litt trist også. Selv om havet virker uendelig stort så er det utrolige mengder som flyter til havs. Det ser ut som det meste kommer fra fiskeindustrien. Så hvis Skaarfish lurer på hvor alle de hvite fiskekassene tar veien så vet vi hvor, sammen med garnblåser, nylontau og garnrester gjør de våre vakter litt mer meningsfylte.
 
Når det gjelder bruk av stormfokk så har vi fått erfaring i det. Fremdriften med tre rev i storseilet og stormfokk var omtrent som å legge bi. Da beveget vi oss med 1,5 kn sidelengs mot Bermuda. Så fikk vi i alle fall litt trening både å bakse med et seil på fordekket som delvis sto under vannsprut og med 25 kn vind inn fra siden, samt å ligge bi. Det å legge bi har veldig forskjellig effekt på besetningen fant vi ut. Noen syntes det var veldig behagelig at det ble så stille og syntes det var en god anledning til å dekke på til lunsj. Andre ble skikkelig forbannet på at vi bare lå å drev og kastet bort tiden og truet med å gå fra borde ved første anledning hvis vi bare skulle drive å dasse rundt på havet. Selv synes jeg det hele var ganske komisk, så mye strev for ingenting.  
 
Alt vel, Sailabout