St. Thomas, USVI

Sailabout.no
Sat 7 Apr 2007 18:27
Date: 5 Apr 2007 12:00 GMT
Lat: 18:20.00N Lon: 64:55.50W
 
Vi har seilt rundt St. John og fikk en hyggelig opplevelse av den gamle koloniøya som i dag huser noen luksus resorter for velstående amerikanere, en negerlandsby med turistbutikker der man kan kjøpe t-skjorter og postkort, mange gamle hippier som fant veien hit på 70- og 80-tallet, samt mange ruiner av gamle plantasjer fra 1700-tallet. Først og fremst er øya et stort naturreservat. Derfor er det meste av øya ubebygget og det er usedvanelig stille og fredelig i de lune vikene vi ankret opp i. Det er imidlertid ikke lov til å ankre særlig mange steder for det meste av områdene rundt øya er også naturreservat. For at ikke ankre og ankerkjetting skal skade sjøbunnen og koraller er det lagt ut bøyer som kan benyttes på utvalgte steder.
 
I 1773 lyktes det de danske slavene å gjøre opprør på St. John, eller St. Jan som øya het den gang. Slavene kom seg inn i fortet Fredriksvern og hugget hodet av alle de dansk-norske soldatene før de gikk løs på resten av de hvite plantasjeeierne på øya. I seks måneder klarte slavene å ha kontroll over øya inntil ett franskt kompani kom til unsetning fra Martinique og fikk slått ned opprøret, for å si det mildt. Dette regnes som det mest vellykkede slaveopprøret i historien og de lokale etterkommerne er stolt av denne historiske hendelsen. Etter dette var det ikke så mange som var interessert i å satse på plantasjedrift på St. John og øya kom seg aldri skikkelig opp igjen. Derfor har øya nesten stått uberørt frem til turistene de siste to tiårene har vist ny interesse for dette stedet som har noen av karibiens flotteste strender og rikeste undervannsliv.
 
St. John ligger tett opptil de Britiske jomfruøyene og det er utrolig hvor kontrastfyllt det er. Her er det få båter og de som er her er stort sett amerikanere, det er absolutt ingen leiebåter og på de tre fjerdedeler av øya som er naturreservat er det stille og fredelig.
 
 
En favoritthavn i Karibien. I vikene på sydsiden av St. John fant vi en stemning som var en kombinasjon av Bohuslän og høstfjellet på østlandet. Det ga en uvanelig ro i sjelen.
 
 
 
Besetningen samlet foran Blackbeard og slottet som bærer hans navn i Charlotte Amalie på St. Thomas. Alle som har barn, eller selv er interessert i sjørøvere burde ta en tur hit, for det er piratslott og pirat butikker over alt.
 
 
 
Tett med cruisebåter i havnen. Med RCL's Explorer of the Seas og NCL's Norwegian Pearl rett ovenfor oss i havnen følte vi et vist norskt innslag i denne byen som fremdeles tror den er dansk - i alle fall i markedsføringen mot turister. Charlotte Amalie er hovedstaden på USVI og er en tett traffikkert by tilrettelagt for cruisetrafikk. Den dagen vi kom var det syv cruiseship i havn. Alt styres av disse. Arkitektonisk er byen beholdt i gammel dansk kolonistil.