Posisjonsrapport 21. Juni

Sailabout.no
Thu 21 Jun 2007 14:59
Date: 21. Juni 2007 12:00 UTC
Lat: 43:02.10N Lon: 21:16.42W
Kurs: 044 grader, 6,0 kn SOG
Vind 330 grader, 1 kn
Trykk 1026
Skyer: Sol og skyfritt
Temperatur: 21 C i luften og 16 C i vannet
Bølger: 1,5 meter dønninger, før øvrig blankt hav
Utseilt distanse siste døgn: 140 nm i luftlinje
Distanse til Kinsale: 730 nm

I hvalens rike

I dag kjørte vi rett inn i det som er Knut Frostads verste mareritt - ikke
hval, men stillebeltet mellom to værsystemer. Med null vind og dønninger fra
uværet som har vært i nord blir det litt snekkefølelse her vi putrer av
gårde med motor på 1900 rpm. 
 
Stillebeltet har vi fryktet før starten på hver av
havkrysningene så vi har fylt opp dekk og stuerom med dieselkanner. Noe
stillebelte har vi imidlertid ikke møtt på tidligere, til tross for at vi
har seilt mot dem når det har blåst som verst. Vi har derfor følt oss litt
som en tankbåt som har fraktet store mengder diesel fra Las Palmas til
Karibien og fra Puerto Rico til Azorene. Endelig får vi svidd av litt av den
bunkersen vi drasser på! Hvis vi nå innfører obligatorisk dusj hver dag i
tillegg slik at vi blir kvitt litt ferskvann kan det hende vi ser vannlinjen
ved ankomst Irland. Det vil i så fall være noe nytt.

Det siste døgnet har det til stadighet dukket opp store hval rundt oss. Om
det er uvanlig mye hval her eller om det skyldes at de er så mye lettere å
oppdage når sjøen er nesten helt blank er vi usikre på. Nå kjører vi
heldigvis motor så det er ingen fare for at kåte han hval skal ta oss for en
12 meter lubben frøken. Derfor dukker de når vi kommer opp på siden av dem. Det er imidlertid med en hvis spenning vi nærmer oss dem for beistene er på mellom 11 og 22 meter så vi er glade for at de ligger å sover på havbunnen om natten. Det er vel det de gjør? Vi kan i alle fall ikke se noen i mørket.
 
Vi ser egentlig ikke veldig mye om dagen heller. I de 68 timene som har gått siden vi forlot Azorene har vi hatt på radaren hele tiden og kun observert to squalls (regnbyger) og noe som kanskje var en liten båt på 16 nm avstand. Med det blotte øyet har vi sett hval, maneter, en havskillpadde, en plastpose, en plastkanne og mengder av delfiner. Ikke veldig mye for å motivere vakten til å holde god utkikk. Det mest spektakulære er kombinasjonen delfiner og morild. Det er mengder av morild i sjøen og bak båten står det en lysstråle i mørket (les: lysfontene). Når delfinene kommer om natten er det ikke delfinen vi ser, men lyskonturene rund. Det er fasinerende å se disse selvlysende omrissene svømme rundt oss i mørket. Det vi funderer over akkurat nå er hva morilden gjør om dagen? En del slike fundamentale spørsmål opptar oss her vi sitter på vakt tilsynelatende for oss selv.
 
Nå er det ganske tett med norske båter på havet nord for Azorene. Dream Catcher, Capella og Hvorfor Ikke reiste ut forrige onsdag og er i ferd med å klappe til kai i hhv. Falmouth og Dublin etter en tøff krysning i regn, kuling og stormbyger. Bak oss har vi Nano et halvt døgn mot syd og et følge med Ringhorne, Anna, Petrell, Iospinno og Seven ca. 200 nm mot sydvest. Hvorfor Ikke og Nano benytter samme logg som oss og deres daglige rapport kan lett leses ved å gå på "All users". Ringhorne har en proff hjemmeside (www.fjordsailing.no) og der ligger det også lenker til de fleste båtenes hjemmesider for dere som ønsker å lese om hvordan noen av dem vi har seilt sammen med har hatt det dette året.

Hilsen oss fire i Sailabout