Posisjons rapport Sailabout 21. mai

Sailabout.no
Mon 21 May 2007 13:44
Date: 21. Mai 2007 12:00 UTC
Lat: 33:40.04N Lon: 42:25.30W
Kurs: 16 grader, 6,6 kn SOG
Vind 90 grader, 18 kn
Trykk 1031
Skyer: Blå himmel stort sett dekket med hvite kumulusskyer
Temperatur: 23 C i luften og 22 C i vannet
Bølger: 2 - 4 meter
Utseilt distanse siste 24 timer: 150 nm i luftlinje
Distanse til Horta: 729 nm
 
Vi seiler mot høytrykksenteret og dermed setter barometeret stadig nye personlige rekorder. Et trykk på 1031 overgår med klar margin 1024 som var det høyeste vi hadde på Kanariøyene i november. Vinden og bølgene har roet seg litt slik at vi nå seiler mest oppå sjøen og ikke inn i bølgene slik vi har gjort de siste dagene. Dermed går det med ett mye fortere. En liten ulempe med den betydelig større farten er at når det nå en sjelden gang kommer en virkelig stor bølge så stopper vi ikke opp i bølgen, men vi går under den - i alle fall virker det slik. Et paradoks med seilbåt at det går saktere jo mer det blåser, i alle fall over en viss grense når man seiler på kryss, mot vinden. At vi skulle krysse Atlanterhavet med kryss, dvs. ved å seile bidevind, som er å få vinden forfra, ville vi aldri ha trodd, eller gått med på hvis noen hadde sagt det på forhånd. Da ville vi heller ha ventet en måned eller tolv. Nå er imidlertid ikke Karibien noe sted å være når sommeren og orkansesongen setter inn, så derfor seilte vi ut og ble styrt av lavtrykk som dukket opp på vår vei.
 
Den siste kjente seileren vi kjenner til som fulgte samme rute som oss var Christoffer Columbus da han returnerte til Europa første gang for å fortelle om at han hadde oppdaget sjøveien til India. Han reiste ut med Karavellene Pinta og Nina i januar 1493 rett vest for der vi startet vår hjemtur. (Santa Maria var gått ned i Karibien.) Han seilte rett mot Spania, som oss, og fikk både motvind og motstrøm hele veien. Det ble en strevsom tur og besetningen trodde det var Guds straff fordi de hadde seilt utenfor verdens grenser slik de var definert av Paven. Etter hvert seilte de nordover og tok en stopp på Azorene, som oss. Det var nok ikke så populært å komme med spanske uniformer når Portugal var i krig med Spania. Det var muligens heller ikke særlig smart å si man hadde funnet sjøveien til India og derved fra røve deres egen Vasco da Gama den æren. (Vasco da Gama fant faktisk India, men det var i 1497.) Så etter at halve besetningen først var tatt til fange av portugiserne klarte Columbus å komme seg av gårde fra Azorene og videre mot Spania. Pinta kom i land i Bayona, hvor det ble av Nina vet jeg ikke. Det gjelder karavellen Nina, og ikke hun som er ombord her. Nina ombord her har vi god kontroll på, for hun har ikke vært særlig mange meterne unna de siste to ukene. Ikke de siste ti månedene heller faktisk. Slik er livet ombord i en liten båt, men for Columbus var det verre å holde styr på to skip ute på havet. De hadde ikke satellitt telefon, ei heller VHF til å holde kontakt, men det er jo egentlig helt uvesentlig i denne sammenheng.
 
På den første reisen over Atlanteren vestover seilte Columbus en nordlig rute og fikk motvind og motstrøm. Når han seilte en sørlig rute hjemover fikk han også motvind og motstrøm. På de neste tre turene gjorde han motsatt og fikk medvind alle ganger. Etter det har rådet til alle sjøfarere på vei over Atlanteren vært å seile syd (til smøret smelter) og så vest. Motsatt vei blir det nord og øst. Vi synes det blir litt for enkelt å basere seg på andres erfaring, så første gang er det greit å erfare det selv.
 
Alt vel, Sailabout