St Croix, USVI

Sailabout.no
Tue 10 Apr 2007 22:14
Date: 10 Apr 2007 12:00 GMT
Lat: 17:44.78N Lon: 64:41.62W
 
 
Christianstedt
 
Christianstedt på St. Croix var i sin tid hovedstaden i det Dansk-Norske Vestindien. Det bærer byen preg av med mange fornemme hus i Dansk-Viktoriansk stil. St. Croix ligger helt for seg selv 40 nm (70 km) syd for de øvrige jomfruøyene. Nå var heller ikke denne øya en del av det øyrike Columbus kalte "Las Once Mil Virgines", men etter at Amerikanerne overtok øyene ga de dem denne fellesbetegnelsen. Danmark-Norge kjøpte St. Croix av Frankrike i 1733 da de hadde behov for større landbruksområder her borte. Dette var samme året som det store slaveopprøret på St. John. (Slaveopprøret var i 1733 og ikke 1773 som det stod i forrige reisebrev.) Dermed var det mange som flyttet produksjonen hit. Øyas første guvernør var nordmannen Fredrik Moth og han grunnla byen som han kalte Christianshavn etter sin hjemby Christiania. Han bygget opp byen slik at den skulle ligne mest mulig på Christiania med kvadratiske kvartal, de fine hus i sentrum og de fattigste utenfor. På kort tid ble det mer enn 300 sukkerplantasjer på St. Croix og det ble den rikeste øy i Karibien. Men det er fordums storhet for da sukkerproduksjonen stoppet opp i 1870-årene ble det både hungersnød og etterhvert stor fattigdom. Den dag i dag er det svært liten arbeidsinnsats blant de lokale og en amerikansk finansminister kalte da disse øyene "verdens største fattighus". Fordelen med fattigdommen og mangelen på lokal tiltakslyst er at de gamle kolonibyene og mange plantasjer står praktisk talt uberørte og gir et unikt innsyn i hvordan det var her for to hundre år siden.
 
 
Guvernørens hus fra den gang dette var dansk. På alle offentlige bygg vaier Dannebrog mellom USVI-flagget og det amerikanske.
 
 
 
Også det norske flagget vaier i vinden her borte. Her foran "Hotel Holger Danske". 
 
Det er egentlig helt utrolig, her går vi rundt i sorteste negerland, i tropene, og så er alle bygninger og gatenavn danske, og byen gir inntrykk av å være dansk.
 
 
 
Kanonene på Fort Christiansværn vokter ut over havnen der vi ligger for anker. De få båtene som ligger her er stort sett bo båter der amerikanere har fast bosted mens de arbeider i barer og butikker på land. Vi har på de fem dagene vi har vært her kun sett en annen seilbåt som er på tur som oss. Dette ligger tydeligvis utenfor turistløypa.
 
 
Havnen i Christianstedt med jollebryggen. Mange av båtene som folk bor i ser ut som de har vært gjennom en orkan eller to og kun de ferskeste tilflytterne har moderne gummibåter med påhengsmotor. Etterhvert ender de fleste opp med en enkel robåt.
 
 
Påsketur til Buck Island
 
Utenfor St. Croix ligger det en Buck Island, en ubebodd øy med et rev rundt som beskytter mot havet i øst. Dette er et yndet utfluktsmål for de lokale og da vi dro dit 1. påskedag var det tett med båter langs med stranden, men samtidig god plass innenfor revet.
 
 
 
Langs med stranden på Buck Island ankret de lokale opp så nærme land at de kunne bære mat og madammen inn på stranden og opp i skyggen av palmene.
 
 
 
Et greit alternativ til vår tradisjonelle solgrop ved Bjørdalsvannet 1. påskedag.
 
 
 
Nord av øya går det et beskyttende rev som gjør det trygt å svømme og ankre. Det kunne minne om Tobago Keys, men her var vi nesten alene og vannet var krystallklart. Og fiskelivet - det var av en annen verden enn det vi har sett noe annet sted.
 
 
 
Amerikanerne liker å ha orden på ting. Derfor er det mange steder laget undervanns "trails" som viser hvor man skal snorkle, med piler på skilt under vann og skilt som forteller hva man ser. Når det står Parrotfish på skiltet, så er det slike fisk som svømmer rundt, nærmest på kommando.
 
 
Parrotfish, eller papegøyefisk som vi sier.
 
 
 
 
Når det står Barracuda;
 
 
Det var veldig mange Barracudar her, hvorav denne på 1,3 meter var den største.
 
 
 
 
Legen ombord, Jo Erik, måtte sjekke om dette var en kjent kollega.
 
 
 
 
Det er et utrolig rikt undervannsliv og flottere å snorkle enn noe annet sted.
 
 
 
Vanskelig å få frem de fantastiske fargene og fargespillet i fiskestimene, men dette illustrerer tettheten.