Atlanterhavet 10 mai

Sy Jazz 2010 - 2011
Ole Jakob Hartvigsen
Tue 10 May 2011 15:32
32.38.781n 40.14.592w
 
1530 utc
 
Jazz har nå kurs direkte mot Horta på Acorene. De siste dagene har vi hatt flotte forhold med god vind. Vi har vel seilt rund 160 til 170 nm hver dag de siste 3/4 døgnene, Fott.
Været frem til  Horta, blir lite vind og noe regnbyger.
 
Lurer dere påhva  vi bedriver ombord døgn etter døgn?  Pkt 1 er jo å holde fart i båten. Dette er stort sett min jobb. Og litt jobb er det, vinden er varierende både i styrke og rettning. Her bli  det trimming av seil
inn og ut med rev.. Ut med spinnakerbom når plattlend osv. Når båten ligger på mellom 7 og 9 knop må man hele tiden være på vakt.
Ombord i Jazz har vi en pensjonist, ikke en veldig gammel en men en gretten en. Han slår seg ofte vrang men har også sider med seg som vi har lært å sette pris på. Men det er endel jobb med han..
Pensjonisten er en slepegenerator. Denne har en propell som henger 40 meter bak båten. Her henger den å spinner rund slik at generatoren ombord produserer strøm. Så lenge vi seiler opp til 7 /8 knop går alt greit. Kommer farten opp i 10 til 11 knop har vi et problem. Vi har når farten er 8 til 11 knop ofte bølger på rundt 3 meter. Pensjonisten gir seg til å hoppe i bølgene slik at han til slutt gjør kollbøtte på seg selv . Da får vi en vase av tau. Pensjonisten må inn. Båten må stoppes mest mulig opp slik at det er mulig å få pensjonisten  inn. Litt jobb. Men vi ville ikke være foruten pensjonisten vår. Døgn etter døgn pøser han inn strøm på batteriene. Men han stopper oss også opp litt, ca.0.5 knop.
 
En dagelig runde på dekk hører også med til rutinene ombord. Her er det sjekk av rigg, blokker og tau. Dekket må også gjøres reint for flyvefisk osv.
 
Ellers lage lages  god mat ombord, all honnør til stuerten. Jeg kan love dere at dette ikke er noen enkel jobb når det står på med vær. Det bakes brød, boller. Vi blir servert pannekarer og lapper. Her kan ingen klage.
Ellers blir det lesing se på film og ikke minst man kan sette seg ned  se utover havet og ganske enkelt la tankene fly.
 
Jazz har nå ca 690nm igjen til Horta og Acorene, vi har i øyeblikket god bør og vi har det alle godt.
 
Alt vel
 
Jazz