Møkkaseilas!

Flow
Thu 21 Aug 2014 17:18
53:52.45N 008:42.39E Da har vi ankommet Cuxhaven etter en god gammeldags møkkaseilas. Det hele begynte med at vi måtte kjempe oss fram over grunt vann mot masse vind og sjø rett imot. Den lille motoren vår klarer ikke mye, og på et tidspunkt virket det nesten som om vi stod stille. Midt oppi dette finner vi ut at kart og terreng ikke stemmer overhodet. Der det var røde og grønne bøyer i virkeligheten kjører vi over land på det halvannet år gamle kartet vårt. Tydeligvis har sandbankene flyttet på seg og det var laget ny led. Heldigvis hadde jeg et nytt kart som jeg hadde lastet ned på ipaden, og det stemte med bøyene. Derimot stod det at dybdene skulle være mellom 0,5 og 1 meter. Ekkoloddet vårt miste 4 meter, så vi kunne ikke gjøre annet enn å fortsette og følge nøye med på dybden. Det føltes ganske hårete, vind og sjø tatt i betrakning, men etter en times tid med motring over land på kartet hadde vi gode nok dybder til å endre kurs og heise seil. Da fikk vi også gradvis dypere vann, og sjøen ga seg noe. Det var likevel nok sjø til at Camilla var sjøsyk og jeg var også ganske lav og kvalm i hatten. Så begynte de utallige regnbygene med tonnevis av vann som ble sluppet over Flow. Vinden kom aktenfra, og den endret seg hele tiden slik at seil stadig måtte rulles inn og settes ut på andre siden for å få båten til å peke nogenlunde i riktig retning. På et tidpunkt midt på natten var jeg grinete over at vinden slapp ned til 4 meter/sekund så vi ikke gjorde mer enn tre knop gjennom vannet. Det føles temmelig ubekvemt med liten båtfart når det er mye sjø. Jeg måtte også rulle inn og ut og legge over seilet for n-te gang for å unngå å kjøre rett inn i en vindmøllepark. Akkurat da streiker kartplotteren. Den henger seg opp på en funksjon hvor jeg ikke kan se kartet. Jeg trykker og trykker, men den vil rett og slett ikke spille på lag. Jeg skrur av og på uten virkning og mens jeg forsøker å finne riktig kurs føler jeg en plutselig vindøkning. Jeg overdriver ikke nå, men på brøkdelen av et sekund gikk vinden fra 4 m/s til 40! Og jeg hadde hele genoaen ute. Camilla mobiliserer fra bingen og kommer opp for å hjelpe. Jeg har et svare strev med å håndstyre båten og trenger hjelp til å reve. Da åpner selvfølgelig også himmelens sluser seg på fullt gap for å gjøre Camilla dyvåt. Hun har natruligvis ikke rukket å ta på seg noe regntøy, men rever og rever. I den svarte natten kan jeg ikke se hvor mye seil som er oppe. Vi dundrer av gårde i 6 knop, og jeg lurer på hvorfor hun ikke rever mer. "Det er jo ikke mer igjen å reve"! Altså seiler vi i 6 knop på bare master! Da er det ikke mer Camilla kan gjøre, og jeg sender henne til sengs igjen.

Natten går sin skjeve gang videre med regn på og av, seil ut og seil inn. Plutseilig hører jeg "MAYDAY MAYDAY MAYDAY" på radioen. Jeg løper ned for å få med meg all informasjon. Camilla har hoppet ut av bingen, og vi samles rundt radioen. Det er en seilbåt som rapporterer om tau i propellen og et bevisstløst besetningsmedlem. Vi venter på at en landstasjon eller kystvakt skal svare først mens vi finner ut hvor langt vi er unna. Vi er 15 nm fra, og trenger over tre timer på å komme fram. Kystvakten har svart, og de er på vei. Jeg tenker at vi kan tilby legen vår hvis kystvakten kan møte oss på veien med personen. Før vi rekker å ta kontakt kommer seilbåten i nød opp på VHF og sier at personen nå er ved bevissthet igjen og situasjonen er under kontroll, bortsett fra at han fortsatt trenger slep til land.

Når vi seiler videre i det bikkjekalde regnet og jeg egentlig er godt over norm fed-up, tenker jeg da på at det er andre båder der ute som har det verre enn oss. I tillegg til Mayday-båten er det Jenny. Jenny skulle dra samtidig som oss, men fra en annen havn lenger syd i Nederland. De kom seg seks mil fra land da de merket at de hadde mistet fremdriften. Motoren surret og kikk, men det var kanskje tau i propellen som gjorde at de ikke kom av veien. De forsøkte å seile tilbake før vinden døde. Da var det ikke annet å gjøre enn å få slep tilbake til havn av Kystvakten. En dykketur ned under båten røpet av det ene bladet på den vridbare propellen var løst. Nå står Jenny igjen på land, bare få dager etter at de slapp ut fra verftet i Breskens. Tross alt er det ikke så ille på Flow.

Det var mye som måtte "times" før denne seilasen. En ting var at vi måtte vente til vinden løyet noe. Så måtte vi dra i tide til at vi kom fram før vinden økte på igjen. Dernest måtte vi tenke på tidevannet. Vi måtte ha høyvann for å begrense sjøen på veien ut det lille vi kunne. Vi burde også dra når det var medstrøm. Til sist måtte vi beregne slik at vi ankom Elbe i rett tid til å få medstøm til Cuxhaven. Vi klarte å få alt dette til å stemme bortsett fra medstrøm i Elbe. Vi ankom på verst tenkelige tidspunkt slik at vi hadde 4 knop motstrøm . Nå er vi uansette like hele og vel fortøyd i Cuxhaven. Regnet hamrer mot dekk, men jeg har fylt rødvinglasset fullt og skåler for vår forhåpentligvis siste nattseilas. Skål!