Uventet til ankers

Flow
Mon 10 Jun 2013 10:59
7:01.78N 116:45.99E Etter alt som skal gjøres i siste liten, inklusiv utsjekk hos havnemyndigheter, immigrasjon og toll kom vi oss av gårde kl 1500. Det var frisk vind rett imot og regnbyger. Ikke det vi kunne ønske oss mest. Etter en time eller to kom en skikkelig byge. Det blåste med stiv kuling i kastene og det regnet så tett at vi måtte skru på radar for å kunne ha en sjanse til å se eventuelle fartøy. Da sikten lettet litt la jeg plutselig merke til at jolla var borte. Vi pleier å ta ut luften, rulle den sammen, legge den i bagen sin og surre den forsvarlig på dekk. I den siste perioden, hvor vi har pleid å ha dagseilaser og bruker jolla igjen på kvelden, har vi bare snudd den opp ned på dekk. I dag hadde vi til og med vært så skjødesløse at vi droppet surring. Det fikk vi med rette svi for. Etter en time med SAR (search and rescue) fikk Camilla øye på den grå, unnselige båten og vi fikk den atter om bord. Det hadde faktisk vært helt krise hvis vi ikke hadde funnet den igjen. Slike er ikke å oppdrive her vi ferdes nå, og vi er helt avhengige av den for å kjøre inn og ut fra ankringsplass og til land.

Etter å ha innsett at vi kom til å måtte gå for motor og banke mot vind og bølger i hele natt gikk vi mot land og lot ankeret falle. Vi ligger sjermet for vind, men båten rugger godt i svellet som kommer rundt neset. Jolla er i hvert fall forsvarlig surret på dekk, og det kommer den til å være heretter.

I morgen tidlig går turen videre mot Labuan, en Maylesisk øy rett før vi kommer til Brunei. Der får vi nemlig kjøpt øl og vin tax free, og siden vi i disse dager beveger oss i muslimske land der slikt er mangelvare velger vi å gjøre en aldri så liten stopp der før vi drar videre til Brunei. Om vi går direkte eller stopper på veien avhenger av vær og vind.

Jeg håper virkelig svellet legger seg snart, for dette kan man fort bli litt uvel av...