Vilajoyosa

KISMET
Jan Huls & Ria Sprenger
Mon 2 May 2011 18:02
38.30.48N 0.13.12W
 
Vanochtend in het donker vertrokken van uit de mooie baai richting vaste land. Etappe van 75 mijl. we zouden noorden wind van 21 knopen krijgen.
En het begon zo mooi. NO wind 21 knopen. Halverwege de etappe kromp de wind naar N (dat was voorspeld) en nam toe tot > 30 kn (en dat was niet voorspeld). De navtex gaf een stormwaarschuwing voor ons gebied en dat de wind na het passeren van het laag naar NW zou gaan. Toen we wilden reven brak de valstopper, waar de reef lijn in vast zat, waardoor en een hoop zeil uit de giek rolde (terwijl we dus juist zeil wilden minderen). Om alles te klaren moesten we wel recht tegen de wind en de golven in. Na een hectisch 3 kwartier hadden we alles weer onder controle. Gelukkig bleef de wind N en nam niet verder toe. We pakten wat extra hoogte en toen we bij het vaste land kwamen, nam de wind zelfs af.
We liggen nu dus in Vilajoyosa, waar we Kismet achter laten onder het wakend oog van John Ernst, een Belg, die hier een ligplaats voor ons heeft tot eind juni. Hij nis zeer hulpvaardig, regelt van alles voor ons en is weg van Kismet. Ze is met haar boegspriet eigenlijk te lang voor deze plek, maar daar gaan we morgen over praten met de havenmeester. We mogen woensdag zijn auto lene om bij Hennie en Rob op bezoek te gaan.