37:08.73N 25:13.64E

KISMET
Jan Huls & Ria Sprenger
Sun 23 May 2010 15:29
Op een mooie pinksterdag.................
 
Onze vrienden op Condor wilden niet langer tegen de westenwind in en hebben besloten niet verder naar het westen te gaan. Wij zijn woensdag naar Amorgos gegaan.
Donderdag ochtend hebben we ons door een taxi naar de chora (oud dorpje met wit-blauwe huisjes met heel veel bloemen op de berg) laten brengen. Daar heerste een serene rust. Heerlijk geluncht met muziek van Duke Ellington en 's-middags terug gewandeld naar de boot (Katapola). Is in deze tijd van het jaar nog prima te doen.
Vrijdag naar Ikaria lange tijd kunnen zeilen. Onderweg regen en onweer. Prachtige donkere luchten.
Zaterdag ochtend vind ik met name rond de gootsteen een grote hoeveelheid rattenkeutels. Ik denk 2 ratten te zien vluchten. We kunnen ze nergens vinden en hopen dat ze terug zijn gegaan naar de wal.
We varen (weer wind tegen) naar een grote baai aan de noord kant van Paros. Als we 's-avonds in onze kooi liggen zijn onze oren gespitst. En ja hoor gerinkel van kopjes in de kajuit. Ik ga er gewapend met een handdoek naar toe. Ria sluit angstvallig de deur achter mij. Ik zie een rat verdwijnen, maar zonder lenzen of bril niet waarheen Als ik goed en wel weer bij Ria lig, horen we het zelfde weer. Ik ga nogmaals (nu met bril op) met zelfde resultaat. Bij de derde poging zie ik hem zitten achter een plastic schaal achter de rechtopstaande afdekplaat van het fornuis. Ik roep Ria. Ze komt me met knikkende knieën helpen. Het lukt me het beest te vangen en overboord te gooien. We hebben alles dicht.
De volgende ochtend ga ik eerst buiten op onderzoek uit. In het gangboord een rat. Is hij terug aan boord geklommen? Of is dat de tweede rat? Hij rent naar voren. Ik maak de spuit klaar en spuit hem van de boegspriet af. Hij zwemt naar achteren en ziet kans via de lijn van de rubberboot weer aan boord te komen. Hij is snel en slim. We kunnen hem nu niet meer vinden.
We gaan straks anker op en naar Naousa om rattengif te kopen.
 
Jan + Ria