ma avond 7 juli 41:49.8N 24:48.3W

Scherezade
Hans Hansen
Tue 8 Jul 2014 00:00
Afgelopen dag is wisselend geweest, 's nachts goeddeels met motorondersteuning gezeild, toen het licht werd nam de wind iets toe en vandaag hebben de periodes dat we konden zeilen moeten afwisselen met zo nu en dan de motor bij als de wind weer teveel inzakte. De windrichting is nog steeds gunstiger dan de gribfiles aangeven. We zoudem hem op kop moeten hebben maar we zeilen nu vrijwel NE met de wind iets voorlijker dan dwars. De wind wisselt in sterkte en de snelheid varieert tussen de 4,5 en 6,5 knoop. Niet slecht dus. De ochtend was weer grijs en grauw met veel motregen, vanmiddag zon en hebben we buiten kunnen kaarten en een biertje gedronken. Geen schip gezien, verplicht kijken we geregeld om ons heen en kijken regelmatig op de radar, vooral als het zicht in de buien afneemt, we moeten onszelf dwingen die routine aan te houden want het feit dat we niets zien leidt makkelijk tot het overslaan. Vrijwel geen dolfijnen of andere vissen gezien hoewel die er wel moeten zijn gezien de 'onderzwemmers' . De dieptemeter geeft tot maximaal 100 m aan. Als we in dieper water komen, zoals nu een km of 3, dan geeft de meter aan: "last 105m". En dat blijft hij dan aangeven totdat hij plots aangeeft 'last 12,9m' dat moet dan een vis ( dolfijn?) geweest zijn. Maar wat te denken van " last 45,4 m" zoals vanmiddag, een submarine of toch een grotere vis zoals een walvis? De legendarische "kraken" lijkt onwaarschijnlijk. Gezien het frequent wisselen van de 'last" diepte moet er och het eea onder de boot doorzwemmen. Je ziet waar we ons druk over maken, maar ja, er gebeurt niet zo veel.