vrijdag 27/6 03.30

Scherezade
Hans Hansen
Fri 27 Jun 2014 07:04
37:00.1N 46:46.0W
Afgelopen donderdag weer een hele mooie dag geweest, stralend mooie heldere hemel overdag, kalme zee, licht lopend windje 12-15 knopen over sb achter ruim invallend, met de halfwinder op tussen de 4,5 -5,5 knoop over de grond, vrijwel de gehele dag meer dan een 0,5 knoop stroom tegen. Brandend hete zon overdag.Schdauw zoeken onder de bimini.Boekje lezen, eten, slapen. Langzaam ging de dag voorbij. Om 22.00 te kooi.Ik lag net te slapen toen ik plots wakker van een harde klap. Geschrokken het bed uit. Het grootzeil was naar beneden gekomen. Bang dat de grootzeilval toch was doorgeschvield, we hebben weliswaar een tweede ingeschoren maar die is van een zachtere kwaliteit.... Het bleek dat de ring waar de harp van de grootzeilval doorheen gaat in het topbeslag van het grootzeil was uitgescheurd. Gelukkig heeft de zeilmaker destijds een tweede ring in het topbeslag had geperst. Maar de harp van de grootzeilval zat nog boven in mast. Met behulp van de reserveval met het bootmansstoeltje dus de mast in om de val te halen. In het donker dus naar boven. Gelukkig was het rustig weer al was boven in niet te merken, met de benen om de mast geklemd om me vast te houden naar boven. Mast is 20 m hoog. De deining die op het dek weinig leek, leek bovenin veel erger te zijn. Met het zeil naar beneden rolde het schip nu ook meer omdat de zeildruk weg was. Inmiddels is het zeil weer gehesen en vervolgen we onze weg met 4 knopen over de grond. Het gloort alweer in het Oosten, heldere hemel, in het Oosten is alleen nog een heldere planeet te zien. Het wordt vast weer een mooie dag. Er staat nu een windje van 11 knopen, doen 4 over de grond.Met de huidige snelheid nog een week. Vlgs de voorspelling over 2 dagen weer wat meer wind.