maandag 14.00 lokale tijd 38:25.5N 38:34.8W

Scherezade
Hans Hansen
Mon 30 Jun 2014 15:11
Sinds vanmorgen weer aan het zeilen. De brandstofmeter liep sneller terug dan correct was. Ergens klopte iets niet.
Bij de grootte van de tank ben ik uitgegaan van gegevens in de advertenties van dit en identieke Freedom's; n.l.95 US gallon.
Dit is een 360 liter. Ik had hem eigenlijk ook nog nooit leeggevaren en volgetankt. Heb de oude bootgegevens opgezocht en vond daarin de bouwopracht uit 1993. En daarin wordt vermeld 70 gallon, ofwel 265 ltr. De meeste Freedom 45's werden gebouwd met en diesel- en reservetank. Deze laatste is bij Scherezade vervangen door de generator. MInder brandstof bij ons dus. Er staat al een uur of  6 een licht windje van een knoop of 8 uit het ZW. Halfwinder erop, wind valt half in en we maken 4,5 tot 5,5 knoop naar ons doel, beter dan de 4,5 tot dan op de motor. Mede omdat de zee vrijwel geheel vlak is en we niet worden gehinderd door zeegang maken we een redelijke snelheid bij zo weinig wind. Het is bijna landerig zeilen, licht geruis van water dat langs de romp stroomt, een vrijwel niet rollend en stampend schip. Strak blauwe hemel, heldere kim. Alleen maar wat hangen onder de bimini, boekje lezen en koffie. Er is een wereld waarin veel mensen druk zijn, maar op dit moment is die is ver van hier. Langzaam schuiven we over de kaart naar Flores.