zaterdag 28/6 38:09N 43:43W

Scherezade
Hans Hansen
Sun 29 Jun 2014 09:12
Vanochtend om 03.00 zijn wij gegijpt en weer een oosterlijker koers gaan voorliggen. De wind was toegnomen tot 14-16 knopen uit het ZW. We varen nu al enkele uren 90-95 graden met een snelheid van 7-7.7 knopen over de grond. Op deze wijze schieten we goed op naar het Oosten. Wij varen deze koers halve wind, die niet recht op Flores aan is maar wat zuidelijker, om zo veel mogelijk snelheid bij deze wind te behalen om zo veel als mogelijk Oost te geraken zolang deze wind doorstaaat. Het is duidelijk koeler, het is nu rond een uur of 11,in de ochtend, de zon staat wer hoog aan de half bewolkte hemel, maar in de kuip zitten betekent T shirt en broek aan anders is het te koel in de wind. Afgelopen nacht zowaar 2 schepen gezien. Een daarvan ging op 1 mijl voor ons langs. Het toplicht van ons is vermoedelijk niet erg zichtbaar. Zij zien ons wel op de AIS maar niet ons toplicht. Het is al de tweede keer dat er dan met een zoeklicht naar ons geschenen wordt. Ik doe dan de 'strobe' boven in de mast even aan. Dan zien ze ons direct. Zo'n AIS ( automatic identification system, waarbij via de marifoon positie, snelheid, richting en identificatie gegevens worden doorgegeven) heeft het varen een stuk veiliger gemaakt. Twee schepen in 1 nacht, helemaal niets voor het varen op Noordzee / Kanaal, was tot nu toe de drukste nacht. Ik geloof 4 schepen tot nu toe sinds ons vertrek uit Bermuda.