Derrible Bay op Sark 49:25.5N 2:23W

Scherezade
Hans Hansen
Wed 23 Jul 2014 08:54
Vrijdagmiddag kwamen we aan in St Malo, de sluis, waar je meestal voor moet wachten, stond open en we konden direct met de schutting mee naar het Bassin Vauban. Hebben daar het weekend gelegen. Jelly kwam over en we hebben uitbundig genoten van het leven zoals alleen Frankrijk dat te bieden heeft. Prachtige oude ommuurde stad. Mooie winkels en goede restaurants. Zoals een winkel die zich specialiseerde in boter en al wat daar omheen is zoals een fantastische collectie kaas. Boter wordt in eigen beheer op ambachtelijk wijze gemaakt ( proces van 72 uur, itt de fabriek waar men het in 6 uur doet) en wordt vekocht met verschillende smaken: gewoon, gezouten, gezouten met gerookt zout, met vanille, met sechuan peper etc. Daarnaast een bistro met gerechten 'autour de beurre Bordier", kaart zag er boeiend uit. Het eten was verrukkelijk smaakvol en subtiel. Volgende avond daar ook gegeten. Hoop volgend jaar hier weer naar toe te kunnen en zeker dan daar weer te eten. Maandagmiddag met hoogwater toen de sluis weer ging draaien zijn we vertrokken richting Sark. Goede wind uit de juiste richting en dit werd de beste zeiltocht van de afgelopen weken. Niet al te hoge golven, prima snelheid door het water. Niet alleen ik voel met beter in Frankrijk het schip blijkbaar ook.
"s Avonds net toen het donker was rond een uur of 11 kwamen we op Sark in Derrible Bay aan. Zijn daar geankerd en dinsdag gewandeld op het eiland. 's Ochtends motor even draaien voor stroom en de koelkast. Even olie controleren en wat bleek, veel water in de 'motorbak' een bak onder de motor om eventuele olie op te vangen, de bak liep over en naar de bilge. Waar komt dat water vandaan? Na enig inspecteren bleek het onder de warmtewisselaar vandaan te komen. Dat is juist het moeilijkst bereikbare deel van de motor. Het kostte enig zoeken en proberen om te kijken waarvandaan het uberhaupt het beste te zien is, laat staan bereikbaar om te kunnen repareren.
Er bleek, toen vorig jaar de warmte wisselaar is schoongemaakt en opnieuw gemonteerd, een oude slangklem te zijn gebruikt die het nu begeven had. En wel precies van die slang die het moeilijkst te bereiken is. Lang leve het 'zuinig' werken in de Carieb.Ik begon al te kijken wat ik allemaal zou moeten demonteren aan de motor om die klem te kunnen bereiken. Ik zou er anders niet bij kunnen komen. Michael stelde voor of hij het eerst zo mocht proberen. Ik kon me niet voorstellen dat het hem zou kunnen lukken maar we hebben geen haast dus waarom niet. Met veel geduld, precisie, met 1 vinger hier wat vasthoudend en met een schroevendraaier daar, dan weer een sleutel hier en dan weer een dop op een ratel daar, tussendoor de spieren ontspannen om niet te trillen kreeg Michael het voor elkaar. Wat ik niet voor mogelijk hield lukte hem. Er zit nu een nieuwe klem op en voor mij leuk te zien hoe je met geduld en langzaam werken( les  voor mij! ) en jeugdige soepele vingers onmogelijk lijkende dingen toch voor elkaar kunt krijgen.
Vandaag woendsdag nog wat wandelen op Sark en vanmiddag met aflopend tij naar Cap de la Hague door de race of Alderney. Dat moeten we met het tij mee doen. Vandaar dat we op tijd vertrekken. Dan waarschijnlijk in 1 ruk door naar IJmuiden, fijn dat de motor het weer goed doet want er wordt weer eens geen tot weing wind voorspeld.