Atlantic day 6 - becalmed with whales

S/Y Stereo
Kristen Thorsen and Lene Nyheim
Fri 13 Jun 2008 15:20
48:16.1N 15:25W
 

Yesterday started out to be a bore with absolutely no wind. The sea was beautiful though, slow waves giving thousands of nice blue hues reflecting clouds. Around midafternoon we spotted some movement, thinking it was dolphins. Motoring towards them, they didn't move as fast as usual - maybey whales?.. getting closer it was whales - 10-12 small whales swimming around. We got really Dolphinclose, less than 30ft, and a really close look. We're all very excited to behold these graceful animals. Every now and then they surface for air, and we could see a small whale more bobbing than swimming - a tiny baby whale!.. We stayed with them for around 30minutes before they decided to dive... Great experience!. We chatted and settled for the days "best" with the whales, but an hour later a dolphin made a spectacular show off the bow - a single dolphin made 8-10 big jumps, some of them atleast 10ft in the air! What a day!!.. Next thing we expected was a submarine. Which was almost true. Just in the afternoon, a big whale slowly swam ahead of us - puffing whale snot, huge swirls of current on the surface giving away the size of it....
Motoring through the night, and morning  - wind finally came. Will be getting more as High dissipates. Also we had a baking session, with bacon rolls, pizza and cookies!. ¨
 
Sea
Distance sailed last day   125nm  Distance total this leg 877. 
Distance total Atlantic  3407nm Distance total since Miami 4700nm
 
Gårsdagen så ut til å bli en skikkelig kjedelig dag, med absolutt ingen vind. Sjøen var vakker, små bølger og dønninger reflekterte skyenes tusener av blåsjatteringer. Rundt lunsj oppdaget vi bevegelse, vi trodde det var delfiner. Vi motorerte mot de, de bevegde seg ikke så raskt som vanlig - kanskje hvaler? Ettersom vi kom nærmere så vi at det var hvaler - 10-12 småhval svømte rundt. Vi kom skikkelig nærme, mindre enn en båtlengde og en orntli god kikk. Fantastisk å se desse grasiøse dyrene. Dykket nå og da, og mellom de så vi et knøttlite hode som stakk opp som en kork - en baby hval. Vi hoiet og skrek - "kuuult!". Vi seilte sammen rundt 30min før de bestemte seg for å dykke. Utrolig opplevelse! Vi skravlet og roet oss med å ha fått "dagens beste" med hvalene, men en time senere tok en enslig delfin et skikkelig show for oss. Den gjord 8-10 kjempestore hopp med følgende splæsj, sikkert over 3m i lufta!. For en dag!. Det neste vi ventet oss var en ubåt. Som nesten ble oppfyllt. På ettermiddagen, svømte en svær hval sakte foran oss - svære strømvirvler på overflaten ga oss en ide om størrelsen.
Motorert gjennom natten og morgenen, vind kom endelig. Kommer til å få mer ettersom Høytrykket forsvinner.  Vi hadde en bakerunde med baconrundstykker, pizza og cookies.
 
Utseilt distanse siste døgn  125nm Utseilt totalt denne etappen  877nm.
Utseilt Atlanteren 3407nm. Utseilt total siden Miami 4700nm.