Atlantic day 5 - whale hoi!

S/Y Stereo
Kristen Thorsen and Lene Nyheim
Thu 12 Jun 2008 15:07
47:31N 18:20W
 
Day started with a nice 15kt wind an calm seas, Lene made pork and mashed potato dinner.  We discovered the holding tank full,m even when open to sea. We had to pressurize the tank with the scubagear to "blow" it. Luckily Nokks gave up an opened the tank.
 
WhaleThe ever observant John noticed a bigger than usual dolhin and exclamed Whale! There! (Lene screemed and Kristen  scurried for the camera) just half a boats lengths away a huge shape started moving and dove down. Around the boat big swirls of current gave evidence of moving mass beneath us. Probably we woke the whale. It surfaced a hundred meteres to our starboard giving us a brief indignant check before diving off. We were all very excited, both seeing it, and not hitting it. Very Big Thing.
 
Later on Johns morning watch, he saw another two wales 100m off the boat!.. Spectacular
 
As evening came we were becalmed, and are motoring through the quiet waters, engine pushing us closer to england.  Fru Larsen is trailing us, and gaining, yesterday only 96nm behind us. Also today is a very gray day.
 
Distance sailed last day  .138.. Distance total
 
Dagen startet med fin 7m/s vind og rolig sjø, Lene lage svin og potetmos til middag. Vi merket at septiktanken var full, selv om den var åpen mot sjøen. Vi måtte sette trykk på tanken med dykkerflasken for å blåse den. Heldigvis ga Nøkken opp, og åpnet den.
 
John som alltid holder utkikk oppdagen en delfin større en vanlig og skrek "Whale! There!" (Lene skrek og Kristen løp etter kamera) bare en halv båtlengde unna en svær form begynte å bevege seg og dykket under. Rundt båten var det svære strømvirvler etter hvalen uder oss. Sannsynligvis vekket vi den. Den dukket opp rundt 100m til styrbord for å ta oss i øyesyn, litt indignert, for den dykket igjen. Vi var alle veldig opprømt for å se den, og for at vi ikke traff den! Veldig Stor Ting.
 
Senere på John morgenvakt, så han to hvaler til 100m fra båten! Spektakulært!
 
På kvelden mistet vi vinden og motorerer i det stille vannet, motoren dytter oss nærmere målet. Fru Larsen følger etter, igår var de bare 96nm etter oss.
 
Utseilt siste døgn     Utseilt totalt