Kokemuksia Itämereltä

Namihani
Orvo Siimestö
Sat 19 Jun 2010 16:44
55:16.750N 14:48.191E

Joensuun Lyseon pojat Itämerellä

Namihanin paluuretken viimeisellä etapilla miehistönä on Joensuun Lyseon neljä koulukaveria, 1960-luvun alussa kirjoittaneita, entisiä joensuulaisia kaikki.

Purjehdus Kielistä on edennyt joutuisasti Bornholmin saakka, vene ja sen kapteeni ovat loistovireessä. Entä miehistö? Köydet sotkussa vielä oikomisenkin jälkeen, siansorkan näppärä tekeminen ylittä miehistön taidot, levanki, skuutti ja koko köysiviidakko ovat kuin mystistä hepreaa kokemattomalle.

Sitten tietoja ensimmäisestä päivästä. Keulapurjeen skutti irtosi, isopurjeen levanki meni rikki, vahinkojiippi, kaikki 15...20 m/s tuulessa, siinä tulikastetta maakravuille ensimmäisen vuorokauden aikana. Oli siinä ihmettelemistä alkeispurjehtijoille, tuulenpieksämää vettä oli kansi märkänä, kokka sukelsi ja turvaliinat kovassa käytössä. Kapteenin rauhallisuus ja ammataito olivat arvossaan, kun ohjeiden tuloksena vene oli tovin jälkeen valmis jatkoon.

Sivumyötäinen tuuli ja kuulas pilvetön yötaivas korvasivat alkuhankaluudet, luonto tarjosi muistoisat hetket rauhallisen yöpurjehdyksen aikana. Kun seuraava päiväkin oli aurinkoinen ihannnesää purjetimiseen, matka eteni joutuisasti. Kaikkiaan 150 mailia on takana ja 450 edessä. Tämä alkaa sujua.... Johtuu kaverista, jotka 50 vuoden aikana eivät ole muuttuneet, sama yhteinen huumorintaju ja ajattelutapa tekevät yhteistöstä hauskaa.