Porto Santon edustalla 11.5.10

Namihani
Orvo Siimestö
Mon 17 May 2010 09:00
33:00.000N 16:01.000W

Tiistaina 11.5.2010 klo 18 Porto Santon edustalla, Madeiralta kohti Lissabonia

Eilinen päivä Funchalissa kului ruokaostosten, kännykänkorjausyritysten, Portugalin rannikon merikortin etsiskelyjen ym. merkeissä. Perinteiset paperimerikortit eivät näköjään ole kysyttyä tavaraa tällaisessa meren keskellä olevassa satamassa :), ainakin niitä on mahdoton löytää. Vaikuttaisiko asiaan se, syvyys heti sataman ulkopuolella on kilometrin luokkaa?? Meille karikkoiseen saaristoon tottuneille tämä on hämmentävää. Syötiin eilen myös aivan erinomaiset lounas ja päivällinen (grillattua miekkakalaa, simpukoita jne), kiitos tiedustelijallemme Markulle, joka löysi nämä paikat turistien sisäänheittokohteiden ulkopuolelta.
Namihanin miehistö on muuttanut kokoonpanoaan: Kife lähti isolla laivalla kotiin Kanarialle, Markku odottelee tuhkapilven hajaantumista Madeiran yltä, jotta pääsee kotiin Suomeen. Saara ja Riitta pääsivät livahtamaan sunnuntaiaamuna kahden Eyjafjalla-tuhkapilven välistä Madeiralle. Lento lauantai-iltana Lissabonista Madeiralle peruttiin – ensin odotettiin Lissabonin lentokentällä 4 h, sitten hotelliin 2 tunniksi, mutta sitten päästiin matkaan. Kentät sulkeutuivat muutaman tunnin päästä lennosta. Mutta tämähän sopi Saaralla ja Riitalle, ei enää huolen häivää: vene lienee paras kulkuneuvo näinä tuhkapilviaikoina! Miehistönä siis nyt n. 500 NM Madeira-Lissabon-legillä kippari Orvo ja innokkaat gastit Harry, Saara ja Riitta.
Starttasimme tänään klo 11 Funchalin satamasta bensajonotuksen jälkeen. Sää ei voisi olla parempi: sivuvastaista NW tuulta 6-8 m/s, valtameren keinuttavia aaltoja, aurinkoa, Namihani kulkee kauniisti 5,5 – 7,5 Kn, Riitta ja Saara ovat saaneet ajaa venettä mielin määrin, odotustensa mukaisesti. Tulimme tälle legille nimenomaan purjehduksen ja rannattoman meren takia!

Ohitimme juuri, klo 18, Madeiran NE-puolella olevan Porto Santon saaren, ajoimme ihan läheltä tätä omalaatuisen kaunista tuliperäistä saarta. Vanhoja tötterömäisiä tulivuoria – nämä eivät siis työnnä tuhkaa nyt :) - ja upeita beacheja. Tämä oli nyt viimeinen maa-kiintopiste ennen 500 NM meriosuutta kohti Portugalin rannikkoa. Edessä on vain merta noin 5-6 pv ajan. Sinne!!

t. Riitta
Hej, igen nu lämnar vi Madeira ca kl 10.30 efter en frukost i hamn på ett tag och iordningställande av båten. Vi skulle dock börja med att fylla diesel vid tankstället och föreståndaren bad oss vänta 10 min pga av att en annan var på tur, vilket blev 2 st och 10 minuter blev till ca #0, men det gjorde inte så mycket då vädret var fint och humöret på topp. Fulltankad gav vi oss iväg med motor eftersom vinden var dålig. Efter ca 30 min sattes segel i en vind på 6-8 m/s och en speed på 5,5 – 7,5 Kn. Tog oss tid att passera Porto Santos på lite närmare avstånd en vad som egentligen behövdes, detta för att kunna se lite mer av ön och samhället. Lång sandplaya och förmodligen lite romantisk, ett besök är att vänta nästa gång jag kommer till Madeira. Orvo fixade den första middagen och satte därmed ribban för oss andra, hua, ja det blev en underbar ”korv stroganoff”. Orvo hade köpt ett nytt fikebete som testades, tyvärr fick vi ingen napp av en fisk, men upptäckte vid 21 tiden till allmännt skrattande att vi släpande på en röd, väl synlig fiskenätsboj av ca 1-1,5 mtr diameter. När skrattet lagt sig började allvaret på att lösa problemet. Vända? Dra den till Lissabon? Dyka och skära av trossen? Jo det var en tross. Det kunde vi se med hjälp av strålkastare. En båtkrok med rep och en skiftnyckel som sänke tillverkades för att på detta sätt ”fiska” upp linan, vittja näten och lämna allt tillbaka till havet. Utom fiken förståss. Riita fick tag i trossen, Orvo gjorde en gir och bojen seglade så småningom allt längre bort från oss. Den var loss och tyvärr blev det ej heller någon fisk. Operationen tog ca 1 timme. Sen var det dax att börja nattskiftet. Alla mår bra och vi fortsätter mot Lissabon i nästan helt nordlig vind, mao babords kryssbog.
Alla hälsar genom Harry på väg till staden ”det flickorna har det, det har dom i Lissabon”