Namihani valaidenkatselumatkalla

Namihani
Orvo Siimestö
Mon 27 Jul 2009 16:47
44:36.309 N
13:33.854 W
 
Uusi päivä valkeni hienona, aurinko paistoi ja lämpöäkin oli mukavasti n 20 C. Päivä alkoi myös toisella tavalla hienosti, sillä ensimmäinen valas ilmestyi lähelle Namihania n 15 metrin päähän. Kooltaan se oli vähintään veneen pituinen. Upea luontohetki kaikille paitsi Pepelle, joka veteli hirsiä autuaallisesti. Jonkin ajan kuluttua oli Pepen vuoro bongata valas hieman kauempana veneestä. Meni taasen jonkin verran aikaa, kun näimme valaan hengityssuihkun n 200 m päässä. Delfiinejä sen sijaan ei ole näkynyt tänään lainkaan.
Kalastusrintamalla ei mitään uutta eli uitettu on vaappua turhaan.
Elämä alkaa asettua totutuille rutiineille. Yövuorot 3h menevät mukavasti kiertosysteemillä ja päivisin ruoria ohjailee joku vapaaehtoinen. Ruoka- ja tiskivuorot samoin.
Aluksen vastaavana lääkintäupseerina voin todeta kotiväelle, että terveystilanne alukasella on oikein hyvä. Kukaan ei ole ollut merisairas eika kolhuja ajoittain kovasti heittelevässä veneessä ole sattunut.
Purjehtiessamme kohti tropiikin latituudeja olemme aloittaneet jo hyvissä ajoin malariantorjuntalääkityksen eli noudatamme jo engelsmannien kauan käyttämää keinoa eli gintonicin, jota nautimme klo 18.
Hyvin se näyttää tepsivän kun ainuttakaan hyttystä ei ole näkynyt. Tilanne saattaa kaydä kuitenkin vakavaksi kun lääkeaine näyttää uhkaavasti loppuvan,
Hygieniataso on hieman huolestuttava, koska näissä olosuhteissa kunnollinen peseytyminen ei ole tullut kenellekkän mieleen. Namihanin saapuessa Azoreille siitä nousee epämääräinen haisunäädöille haiseva joukkio, jollei sää lämpeä eikä makeaa vettä ole ylimääriä.
Purjehtiminen itsessään on kovin yksitoikkoista: aina vaan vastaista tai tiukkaa vastaista. Vene kyllä kulkee mukavasti mutta ei koskaan suoraan kohteesseen. Saamme säätiedotukset kyllä tietokoneella ja niitä tutkimme kuin piru raamattua muttta sieltäkään ei varmaa vastusta saa muuta kuin, että lähes koko loppuajan on edelleen vastatuulia.
 
Lämpimät terveiset kaikille lukijoille
 
Olli