Sakte, men sikkert mot Fastnet Rock (50:50.000N 10:09.670W)

Friskus
Thu 2 Jun 2016 09:55
Etter nesten tre døgn med maksseiling med skarp slør, nesten flatt vann og 8-9 knop, har vi nå fått nordavinden rett i trynet. Det betyr at vi snegler oss mot Cork med motoren i gang og storseil med 2 rev kun som støtteseil. Vi visste for så vidt at dette ville komme, så det går greit, men det er selvfølgelig litt kjipt når vi er så nærme målet. Det positive er at vi ikke klarer å stå rett mot Cork, men peker lenger vest. Vi får da en mulighet til å se legendariske Fastnet Rock til kvelden en gang. Fastnet Rock er rundingsmerke for Fastnet Race som går tur - retur Southampton og kanskje er mest kjent for den tragiske seilasen i 1979 da så mange seilere mistet livet i en voldsom storm. Vinden vil imidlertid løye og løfte mot kvelden, så vi forventer rolig motorseiling gjennom den siste natten.
 
Ellers har vi fått i gang autopiloten igjen på et vis. Vegard utlovet gratis Guiness hele fredag kveld til den eller de som kunne fikse instrumentet, så det ble en ekstra motivasjon. Kontrollpanelet og kretskort ble derfor nok en gang demontert og tørket både med føner og i “badstua” på toalettet forut (vi kjørte varmeren) i flere timer. Deretter monterte vi det opp inne i cockpitbenken på babord rett ved autopilot-computeren for å unngå ytterligere fukt utendørs. Skjermen viste fortsatt ingen ting (men ga lydrespons på tastetrykk), så vi prøvde å kjøre rortestene i blinde slik manualen sa vi skulle trykke. Dette virket ikke. Vi kom da på at vi kanskje kunne “hacke” oss inn via kartplotteren og iveren var stor da vi fant noen skjermbilder vi trodde kunne hjelpe oss. Spenningen var stor da vi prøvde “Rortest – ved kai”. Skuffelsen ble desto større da mye sjø gjorde at testingen feilet og vi slukøret måtte sette fart igjen – uten autopilot. Ved vaktskifte kl 0100, i tåke tykk som grøt og null vind, hadde sjøen heldigvis lagt seg mer og vi prøvde igjen. RORTESTEN FUNKET!!! Gjett om gleden var stor!
 
Det er utrolig deilig å ikke stå å holde i rattet hele tiden – særlig når vi bruker motoren. Nå har autopiloten funket igjen i 1,5 døgn, så vbegynner å tro at det skal holde helt inn. Så får Vegard være glad at skipperen i utgangspunktet ikke liker Guiness i det hele tatt, så han ryker nok ikke på noen smell økonomisk med sin lovnad.
 
Ellers uttrykkes det litt vemodighet om bord for at en flott tur nå går mot slutten. Det ble derfor foreslått en ekstratur rundt Irland, men det virker som at koner/kjærester hjemme frister mer for samtlige 4 sjømenn om bordSmilefjes.
 
Frode
 
 
 
Posisjon: 50:50.000N 10:09.670W
Vind: NØ laber bris 7-8 m/s
Vær: Lettskyet, pent vær
Rettvisende kurs: 20 grader (Cork 56 grader)
Båtfart: 5 knop
Seilføring: Ikke fokk, storseil med to rev, motorseiler på styrbord halser
Utseilt distanse siste døgn: 148 nm
Utseilt distanse fra start: 1256 nm
Distanse igjen til Cork: 90 nm
ETA Cork: Fredag 3. juni kl. 12