Hilsen fra Vegard (34:37.020N 42:22.340W)

Friskus
Thu 12 May 2016 11:05
Vi begynner å nærme oss Azorene, og gutta har allerede begynt å tenke på Pete’s Sportsbar og hvor godt det vil smake med den første pilsen. Det gjelder ikke kun oss. I dag ble vi nemlig forbiseilt (tøft å måtte innrømme, men båten var vesentlig større enn vår) av en gjeng ustabile skotter, som under spinnakerføring i 20 knops vind, kalte oss opp på VHFen og meldte om en bedre lunsj med nice drinks, før de spilte noen gode folkeviser og trommet taktfast ved siden av i dørken... Vi avtalte å møtes på Pete’s.
 
Vinden kom tilbake i natt og vi har i dag cruiset i god medvind i 8-9 knop. Bølgene har tatt seg godt opp, men til tross for det har Zeiner holt byssevakt med bravur, og disket opp noen freshe biffer og bakt eplekake til dessert. Hvilken mann! Dette er lite gunstig for meg som har byssevakt i morgen og må hoppe etter Wirkola. Dagen for øvrig har gått med til det vanlige – lese bøker, fikse dassen som er tett, glo i horisonten, sove litt.
 
Frode har tidligere skrevet litt om navigasjon som har vært mitt hovedansvarsområde. Under Friskus’ overfart vestover var jeg support fra Oslo og sendte daglige værmeldinger basert på informasjon fra Passageweather.com, som viste seg å være en pålitelig kilde. Problemet med denne var at den ikke lar seg benytte når man kun har en mager sattelittlinje ombord som ikke kan benyttes til normal nettbruk. Gode værmeldinger er etter vår mening det viktigste sikkerhetstiltaket, så vi har lagt ned mye arbeid i dette i forkant. Som tidligere nevnt fikk vi derfor briefing fra Aksel Magdahl før avreise, som daglig support skulle vi i tillegg få mindre oppdateringer fra en annen tilbyder av værtjenester, samt fra vår kamerat Martin hjemme i Oslo. Før avreise fikk vi imidlertid tak i en ny programvare, Squid Sailing, som vi lastet ned på PCen ombord. Denne gjør det mulig å laste ned omfattende værdata fra hvor man ønsker i værden i kompimerte filer (GRIB), som gjør at vi kan benytte sattelittelefonen vår til det. Vi laster derfor daglig ned vindkart for hele nord-atlanteren, som viser når, hvor og i hvilken styrke vinden kommer. Her kan vi samtidig legge opp vår forventede seilrute, posisjoner osv, og analysere dette opp mot det forventede været. Så langt har dette vist seg å være veldig presist, noe som har skapt stor trygghet. Inn mot Azorene venter den så langt mest komplekse værsituasjonen, med en kaldfront som strekker seg ned fra et lavtrykk utenfor Newfoundland de kommende dagene. Vi har derfor besluttet å seile en litt mer sørlig kurs for å komme i periferien av dette. Når denne har passert gjenstår rolig seiling og motor de siste dagene.
 
Hilsen Friskus Vegard
Posisjon: 34:37.020N 42:22.340W
Vind: SV, 12 m/s
Vær: Lettskyet, pent vær
Rettvisende kurs: 80 grader
Båtfart: 8,5-9 knop
Seilføring: 3 rev i storseil og og spridd største fokk (halveis innrullet), styrbord halser
Utseilt distanse siste døgn: 182 nm (ny rekord!)
Distanse igjen til Azorene/Horta: 703 nm
ETA Azorene/Horta: 16/17 mai
Temperatur i salongen: 24 grader