En våt drøm har gått i oppfyllel se! (48:48.512N 11:55.820W)

Friskus
Wed 1 Jun 2016 09:54
Og nei, det handler ikke om den våte madressen i akterlugaren.. De siste årene har jeg gått med en våt drøm om å seile over Atlanterhavet. Da Frode var ute etter mannskap til å seile Friskus fra Karibien til Irland, kunne kanskje muligheten by seg.. Frode var positiv, så da ble det opp til Vegard og meg å gjøre nøye vurderinger i forhold til om dette var noe vi virkelig ville gjøre. Vi visste at Frode var en solid skipper og hadde full kontroll på båt og utstyr, så dette var på plass. Da var det bare å gjøre research samt forhøre seg med flere venner som hadde seilt den samme distansen om hva deres erfaring var. Det var et bilde som tegnet seg. Alle som hadde kunnskap og erfaring fra å ha gjort dette tidligere var helt tydelig på at dette var noe man måtte kline til på. Etter å ha fått klarsignal på hjemmebane tok vi begge to beslutningen om å dra. For egen del har jeg vokst opp ved sjøen og med seiling, men har aldri vært i dette farvannet før.  
 
Fra vi la ut fra Jolly Harbour i Karibien har nå Friskus seilt snart 3600 nm og vi har vært ute på havet i til sammen 23 døgn, pluss noen dager på Azorene. Vi begynner nå å lukte smaken av Guinnes, ettersom vi ankommer Cork i Irland om et par dager. Tenkte jeg derfor nå skulle oppsummere litt om mine opplevelser fra turen.
 
For min del har dette vært en virkelig rå opplevelse. For det første har det vært moro å være en del av et veldig dyktig og bra team som har mestret utfordringen det er å krysse Atlanteren på egenhånd. Vi har hatt full kontroll på båten i alle slags forhold og det har gitt den mestringsfølelsen man trenger på en slik tur. Som Vegard nevnte vil også jeg spesielt fremheve Frode og Terje sine eminente fixe-egenskaper. For oss med 10 tommeltotter har det føltes veldig trygt å ha to personer ombord som kan ordne alt, i natt kom også autopiloten tilbake på track! Vegard har også gjort en utmerket jobb som sjefsnavigatør, så vi har hele tiden hatt stålkontroll på vær og vind.
 
Det er kontrastene som gjør en slik seiltur etter min mening helt spesiell. Den ene dagen har du bleike, soler deg og bader, den neste dagen seiler du i 30 knops vind og får 6 meter sjø inn fra siden. Dresscoden går fra shorts og t-skjorte til Musto HPX på ganske få timer. Om dagen står solen høyt på himmelen, om natten er det bek mørkt så det eneste hjelpemiddelet du har er instrumentene. Den ene dagen revner storseil, autopiloten dauer og GPS’en går i svart, den andre dagen kommer alt opp og går igjen og stemningen er igjen på topp. Og ikke minst er dette pakket inn av noen magiske soloppganger og solnedganger med Atlanterhavet som skuet.
 
Men det aller kuleste har kanskje vært å stå alene til rors på nattvakt under stjernklar himmel å koste avgårde i 9-10 knop! Det er bek mørkt og helt stille i båten mens alle sover, og det eneste man hører er bølgene som slåes til side og spruter opp i en rød og grønn skygge av lanternene forut. Det er rett og slett en herlig følelse! Selvfølgelig har det også vært litt stas å se både delfiner og svære hval flere ganger opp ved siden av båten. Det gir jo et bilde om hva slags tur man er på.
 
De siste to dagene har vi dessuten hatt optimale vind og bølgeforhold for Friskus, noe som har medført at vi har hatt super seiling og logget over 190 nm begge dager. Det har vært innbitt konkurranse om hvem som har seilt lengst på hver vakt, og vinneren blir nok ikke kåret før langt ned i en Guinnes i Irland for å beholde vennskapet ombord. 
 
Ellers har vi vært inne på det i flere blogginnlegg tidligere. Gourmet-restauranten Friskus har virkelig levert. Det å kunne glede seg til gode måltider på en slik langtur er viktig og har bidratt til den hyggelige stemningen ombord.
 
Forøvrig skal det jo bli sabla ålreit å få tatt seg en dusj og en kald pils igjen når vi ankommer Cork. Gleder meg til å kjenne igjen følelesen jeg hadde da vi satte satte bena på kaien i Horta på Azorene etter 1. etappe. Det er rett og slett en slik kjensle man ikke opplever i hverdagen ellers.
 
Vil til slutt takke Frode spesielt for turen og at jeg fikk være med på Friskus-teamet. Kunne virkelig ikke hatt en bedre skipper og lagt ut på denne turen sammen med! Takk også til de andre gutta for en superhyggelig tur og for opplevelsene jeg vil ta med meg resten av livet!
 
Anthon
 
 
Posisjon: 48:48.512N 11:55.820W
Vind: N bris 5-6 m/s
Vær: Skyfritt
Rettvisende kurs: 35 grader
Båtfart: 6 knop
Seilføring: Ikke fokk, storseil med to rev, motorseiler på babord halser
Utseilt distanse siste døgn: 161 nm
Utseilt distanse fra start: 1108 nm
Distanse igjen til Cork: 226 nm
ETA Cork: Fredag 3. juni