Quizkveld og styringsproblemer (31:49.770N 50:32.950W)

Friskus
Mon 9 May 2016 10:59
Vi er ordentlig inne i rytmen nå. Kulingen har forlatt oss og vi storkoser oss her ute på havet. Hans Petter er et eneste stort glis på morgenvakten mandag morgen og fryder seg over å sitte med en kaffekopp på slør og se ut over havet i stedet for å stå i kø på E18. Vi er heldige! Litt roligere vær betyr også litt roligere bølger, så i går lagde vi oss en ordentlig søndagsmiddag med stekte koteletter, potetmos, gulrøtter, stekt løk og stekt sopp. Middagen avsluttes gjerne med en kaffekopp med noe attåt mens vi ser solen går i havet.
 
I går hadde dessuten skipperen annonsert at det skulle være quiz-kveld. De to lagene brukte dagen til å forberede seg (mest mentalt), og etter middag ble ett lag plassert i salongen og ett i cockpiten, mens quizmaster satt i leideren. Innsatsen var upåklagelig fra begge lag, men det var til slutt Vegard og Terje som gikk av med seieren. Spenningen var om mulig enda større om hva premien var. Det ble jubel da det viste seg at skipperen hadde gjemt to colabokser i kjøleren, som ble brodelig delt. Vanligvis kan vi ikke kjøle ned drikke. Ett glass brus ble derfor nytt på samme måte som man gledet seg over et glass da de eldste om bord var barn på 70-tallet.
 
Dødgangen i rattet tiltok søndag og det begynte også å knirke mer. Hele apparatet av ingeniører, økonomer, fritenkere og praktikere om bord ble satt i gang for å finne beste framgangsmåte. Vi vil nødig skru opp for mye med risiko for å miste styringen helt. Etter å ha prøvd litt enkel smøring (som ikke løste problemet) gikk vi til skrittet å ringe Hanse-forhandleren (Fjordsailing). Selv om det var søndag svarte de på strak arm, og vi har nå korrespondanse per epost også med dem. Bra med en forhandler som stiller opp! Vi har strammet litt i styrevaierene, men problemet blir nok ikke helt borte før vi får skrudd opp hele greiene i Horta (Azorene). Vi har jo babord ratt i reserve og kan også styre helt fint bare på autopiloten om hele vaiersystemet skulle bli ødelagt. I verste fall har vi en nødrorkult vi kan sette rett på rorstammen, så det er absolutt ingen fare med oss.
 
Frode
 
Ellers har vi oppdaget at Horta ligger ved siden av Horten i listen over veipunkt. Vi lover å være nøye med at vi henter opp riktig veipunkt, om enn Horten er aldri så fint.
 
Posisjon: 31:49.770N 50:32.950W
Vind: SØ, 6 m/s
Vær: Overskyet
Rettvisende kurs: 45 grader
Båtfart: 7 knop
Seilføring: Fullt storseil, største fokk
Utseilt distanse siste døgn: 170 nm
Distanse igjen til Azorene: 1147 nm
Temperatur i salongen: 25 grader