Antigua

Meneldor logboek
Lestraden
Fri 6 Jan 2012 23:06
06:01.12, “18:03.31N 63:00.96W”
 
Allereerst een gelukkig nieuwjaar!!
Wij lagen met oud en nieuw op Antigua, in de Nelson’s Dockyard. Een super leuke haven met vooral op maritiem gebied!!!
Albert en ik hebben echt geweldige dagen gehad!! Laat ik maar beginnen met een aantal maritieme hoogtepunten!!
 
De Twizzle!! 180 voet lang! Gemaakt in Nederland bij Huisman. Wij mochten een kijkje nemen aan boord, en kregen de machinekamer ‘even’ uitgelegd, echt super vet!! Om een indruk te krijgen hoe absurd groot het is, er werken 11 man personeel op en als zij een dag stil in de haven ligt verbruikt ze alsnog 700 liter diesel met haar generatoren!! Van dit schip kun je zien dat Nederland nog steeds aan de absolute top mee kan bouwen. Oja, de gennaker is 1742m2.
 
36
 
De grootste Wally zeilboot, de Saudade! Oja, en op de achtergrond een helicopter op een achterdek.
 
40
 
De Firefly, wat een beauty he!! Dit is een nieuw soort klasse, de F-klasse. Deze nieuwe klasse moet de looks hebben van de J-klasse, maar dan moderner.
Deze boot is in Nederland gebouwd door Bloemsma Aluminiumbouw en afgebouwd door Claasen Shipyard. Echt een super gaaf schip! De motorboot die je voor de Firefly ziet liggen is de bijboot van de Firefly, zeker zo groot!!
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
Volgens albert het mooiste jacht van de wereld: de Velsheda!! Een oude J-klasse. Allemachtig wat prachtig!! Albert en ik mochten erop en hebben haar helemaal bekeken echt een unieke kans! Van binnen heel ouderwets ingericht en wat oud, maar van buiten echt perfect!! De romp stamt uit 1933. Ze zeilt nogsteeds de J-klasse wedstrijden mee. Dan worden alle zeilen vervangen, alle lijnen vervangen, het anker laten ze aan een boeitje hangen, 30 racers aan boord, echt bizar! De genua moet nog met de hand aangeslagen worden. Ook deze boot heeft een ‘kleine’ tender, de Bystander, een klassiek motorjacht met sleperuiterlijk van een meter of 50.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
En nu nog een klein detail. Het luik van de Air, een groot motorjacht die in Aalsmeer gebouwd is bij Feadship. De boot is matzwart en er staat altijd een helicopter klaar op het dek. Een mooi schip maar ze kon natuurlijk niet tippen aan al die geweldige zeilbotenKnipogende emoticon Dit luik die op de foto staat was voor mij toch wel bijzonder, aangezien ik tijdens mijn stage deze zelf gelast heb!
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Dat was voor EVEN het maritieme verslag.
 
Met oud en nieuw hebben we gezellig met nog een aantal ARC boten gegeten. Het restaurant had het geheel iets onderschat dus kregen we om 23.55 het hoofdgerecht. Maar dat mocht de pret niet bederven. Wij zaten met de Elisa aan tafel en hebben er een feest van gemaakt!
Op nieuwjaarsdag hebben we een borrel georganiseerd op de Meneldor! Papa wilde graag sate maken omdat hij die traditie toch wel miste! Op het achterdek hadden we ijsbakken gezet met drank wat perfect ging! (de logistiek liep beter dan in het restaurant de dag ervoor). We hebben een geweldige avond gehad met een aantal ARC boten en het jaar goed ingeluid.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
3 Januari was het weer tijd om te vertrekken uit dit mekka van jachten! We zijn naar st Kitts gevaren. Daar was het de laatste dag van de carnaval en in de kuip konden wij elkaar amper verstaan! Toen papa en mama terug waren van de douane hebben we gezellig aan boord gegeten want mama vertrouwde het niet en er liepen ook veel mensen op de steiger die er niet hoorden.
De volgende ochtend dus meteen vertrokken naar st Barts. Sorry voor iedereen die de maritieme verhalen vervelend vinden, maar het maritieme verslag gaat nog heel even verder!
 
De Eclipse, het grootste jacht van de wereld, ruim 500 voet.  Gebouwd in Duitsland. De eigenaar Abramovitch was met oud en nieuw aan boord en had daarvoor even de Red Hot Chilli Peppers uitgenodigd! Naast dit schip zijn alle andere grote jachten echt modelbouwbootjes.
 
39
 
En de Hanuman, ook een J-klasse. Deze is een stuk nieuwer dan de Velsheda. Omdat er nog maar zo weinig originele J-klasse boten waren is er uiteindelijk besloten dat er nieuwe in aluminium gemaakt mogen worden die ook de wedstrijden mogen varen. Wel moeten ze een oud lijnenplan hebben. De Hanuman is een replica van de Endeavour, een soort zusje van de Velsheda.
 
38
 
Oke nu hou ik echt op met het maritieme verhaal, een overload aan mooie boten dus!!
 
Op st. Barts hebben we in een baai gelegen waar we de Sailody (nederlandse ARC boot) tegen kwamen. We hebben gezellig even bijgekletst en Sybrand beloofde mij dat ik een schildpad ging zien de volgende morgen.
TADAAA!!!
37
 
Daarna zijn we naar st Maarten gevaren waar we nu in een haven liggen waar we de boot over 2 weken achter moeten laten. Zondag komen opa en oma aan boord, waar we erg naar vooruit kijken! De kaarten liggen al klaar!
 
Kortom: Albert en ik houden stug vol dat dit toch zeker ook studeren isKnipogende emoticon, in dit centrum van de jachtenwereld. De dagen vliegen voorbij in het wat wij toch wel hebben ontdekt als het zeilparadijs van de wereld.