treurnis alom

Caiman
Tue 9 Dec 2008 20:27
We hebben het nog niet eerder gemeld in de blog, maar gedurende enige tijd hadden we er een extra bemanningslid bij, genaamd Wally.
Wally was een dag of drie geleden (ik weet het niet precies meer, ik leef in blokken van 3 uur) aan komen vliegen terwijl wij op een spiegelgladde zee heen en weer lagen te wiegen met klapperende zeilen, ergens midden op de Atlantic.
Overduidelijk uitgeput landde hij na enige vruchteloze pogingen op het dek achter het stuurwiel, met zijn snavel zo'n beetje in mijn achterste. En daar bleef ie zitten, een beetje argwanend om zich heen te kijken, terwijl het kwijl uit zijn bek liep. Geen idee wat voor soort vogel het is, we hebben er wel meerdere gezien tijdens de reis.
 
We hebben hem een bakje water gegeven, en geprobeerd hem wat tonijn te voeren, maar dat raakte hij niet aan. Na een paar vrij oncomfortabele plekjes uitgeprobeerd te hebben werd zijn thuis boven op het reddingsvlot, achter op de boot. Wel grappig, als je stond te sturen zat hij letterlijk nog geen meter van je af.
Die dag was er ook nog een wally 2 aan boord, die een uurtje na de eerste de landing inzette. Deze is een aantal uren bij ons gebleven, maar is rond zonsondergang vertrokken.
 
Wally niet, hij wou van geen wijken weten en is sinds die tijd aan boord gebleven. Meer en meer raakte hij gewend aan ons en werd hij steeds minder schuchter. Totdat hij de volgende dag van het reddingsvlot het dek op stapte en rond de mastvoet lekker in de schaduw ging zitten. Wally was nu echt ingeburgerd op de Caiman.
Wat we ook probeerden qua eten alleen, hij wilde niks hebben. Maar we liepen vrolijk over het dek heen en weer langs Wally, die geen krimp gaf, en zo af en toe stond hij door het voorluik naar binnen te gluren om te zien wat we daar allemaal aan het uitvreten waren.
 
Na zo'n anderhalve dag waren wij net voor zonsondergang een spinaker aan het wisselen. Opeens een hoop gekwaak van Wally, hij zat op de spinakerschoot en toen deze een stuk werd aangetrokken was hij er niet vanaf gestapt en met zijn pootje klem komen te zitten in het keerblok (een grote katrol op het dek). We hebben hem er zo snel mogelijk uit bevrijd, maar zijn linker pootje was zwaar gewond. Hij kon er niet meer op staan, en 2 van zijn 4 tenen hingen er bij aan een stukje pees.
Hij landde wel weer op het dek en Jan kon hem vrij gemakkelijk oppakken. Waarschijnlijk was hij versuft van de pijn. Marten heeft de afgescheurde tenen geamputeerd en we hebbben Wally voorzichtig in een kartonnen doos gelegd.
 
We hebben geprobeerd hem bij te voeren door hem met een injectiespuit (zonder naald) water en eten (proteïne-shake) te voeren. In het begin leek hij dit nog wel te waarderen, maar na een dag leek zijn eetlust en levendigheid steeds verder af te nemen.
 
Afgelopen nacht was er in eens een luide knal terwijl ik lekker lag te slapen. Uit bed gespongen, reddingsvest om en naar boven. Gebroken spinakerval, doorgeschuurd.
We hebben de spinaker zonder verdere beschadigingen weer aan boord gekregen overigens.
Tijdens het pandemonium van het bergen van de spinaker in het donker terwijl deze naast de boot door het water sleepte, zat Wally op 1 poot in zijn kartonnen doos, en viel opeens om. Bezweken van uitputting. Marten heeft hem in een doos binnen op de motorkist gezet, warm en uit de wind, maar na een half uurtje of zo heeft hij helaas het leven gelaten. De reeds aanwezige uitputting en toen ook nog eens zijn zwaar gewonde pootje bleken teveel.
 
Diep bedroefd over het leed dat hem op de Caiman is overkomen hebben wij Wally vanochtend een zeemansgraf gegeven.
 
Martijn

JPEG image