Slijtageslag

Caiman
Mon 8 Dec 2008 14:46
Nog maar een paar dagen te gaan voordat we in ons tropische paradijs arriveren! En het schiet lekker op, we hebben nu al meer dan 24 uur niet stil gelegen met klapperende zeilen, integendeel, het gaat als de brandweer!
Een beetje te hard zelfs, want helaas hebben we vannacht onze trouwe makker, de 204 m2  0.75 spinaker, in kleine stukjes terug aan boord moeten trekken. In zeiljargon: volledig uit zijn lijken geblazen.
Momenteel waait het gelukkig nog hard genoeg voor de volgende spinaker (de 1.5).
Voor de niet-zeilers: 0.75 en 1.5 staat voor ounce per square foot, hoe hoger het getal hoe zwaarder de doeksoort en hoe meer wind het zeil kan hebben.
Aangezien de 0.75 onze belangrijkste spinaker is (voor lichte tot middelmatige wind) is dit een groot verlies.
 
Met de eindstreep in zicht zijn de problemen met gas en water ook te overzien, en kunnen we er rustig van uit gaan zonder al te veel honger of gebrek aan warme maaltijden aan wal te kunnen stappen. De enige zorgenkindjes blijven de koffievoorraad en de sigaretten. Inmiddels is mijn peukenrantsoen terug geschroefd tot 1 pakje per 250 mijl. Ai.
 
De komende 3 dagen houden we een stevige bries, dus het zal rap gaan richting de eindstreep. Daarna neemt de wind weer wat meer af, maar dan zullen we ons naar alle waarschijnlijkheid al heel dicht bij de eindstreep bevinden. En dat is vroeg genoeg, want volgens het weerbericht aan boord regent het pijpestelen in st. Lucia de komende 3 dagen.
 
Met een aangename 7.5 tot 8.5 knopen snelheid en nog 706 mijl te gaan ga ik eens even van de koffie genieten die Roel net gezet heeft, en daarna zijn mij pannekoeken beloofd door Rinke!
 
Het leven is goed voor ons.
 
Groeten van de Caiman
 
Martijn